- Зашто је необично да у граду од 26 милиона становника има на стотине заражених и неколико умрлих пацијената, када их има и у нашој земљи од шест милиона становника? Велики број старијих људи у Кини и даље није вакцинисан. То је културолошки проблем, јер се млади и радно способни радо вакцинишу, али старији су више окренути традиционалној медицини. Највећи проценат становника се у Кини лечи чајевима и биљкама – казао је Шеклер у „Уранку“. – Кина има око 100 милиона невакцинисаних особа старијих од 100 година. Њихове вакцине су мање делотворне против омикрона, али и Кинези су објавили да омикрон сој изазива благе симптоме.

Шеклер је објаснио да се Кина од остатка света разликује по томе како евидентира умрле од короне.

- У својој статистици као умрле од короне искључиво броје оне људе који су били потпуно здрави, а оболели су од ковида и умрли. Старије и особе са хроничним и малигним болестима које премину а имају и корону, не рачунају као преминуле од короне већ од њихове примарне болести. Заузели су такав став као држава и на томе истрајавају. Од 440.000 оболелих у последњих неколко недеља, имали су пријављеног само једног умрлог.

Фото: РТС принтскрин

 

 

Др Миланко Шеклер казао је да се епидемиолошке мере широм света укидају из економских разлога.

- Свима је јасно зашто се мере укидају у оним земљама у којима се традиционално људи одмарају и иду на летовање. Познајем младића који је пре неколико недеља боравио у Грчкој, млађи је од 18 година и да би ушао у земљу морао је да буде вакцинисан. На уласку у сваки објекат морао је да покаже сертификат и у многе није могао да уђе јер има примљене само две дозе, а политика многих власника продајних и угоститељских објеката је таква да примају само особе које имају и бустер дозу. Најављено укидање мера је из чисто економских разлога, да привуку туристе – казао је Шеклер на К1 телевизији. - Ваљда смо за ове две године нешто научили: знамо да је током топлих дана, када су људи много више напољу, процес трансмисије вируса слабији. Око 50 одсто људи је вакцинисано у Србији, и иако је то мало, делотворно је. Европски просек вакцинације је око 75 одсто.

Шеклер је у „Уранку“ казао да наши лекари све време током трајања пандемије ковида имају податке обдукција које су спроводиле њихове колеге из других земаља.

- Све време се у многим земљама у свету раде обдукције и објављују се научни радови са резултатима обдукција. Наши лекари то прате и знају све савршено. Постоји размена података. Све земље које су имале услове нормално су радиле обдукције, а сада и ми можемо да их радимо јер смо створили услове које тражи Светска здравствена организација. Циљ је да они који их обављају не буду здравствено угрожени и да то место не буде извор заразе. Знамо да је највећа количина вируса у оним особама које су оболеле и умрле од короне, у њиховим плућима, течностима, ткиву и слузи, и особа која ради обдукцију томе је изложена. Моћи ћемо да упоредимо светске са нашим резултатима и својим очима се уверимо у то како вирус утиче на организам – казао је др Миланко Шеклер.

Фото: П. Милошевић

 

 

"Биће нових варијанти вируса"

Шеклер је казао да вирус остаје са нама и да је апсолутно јасно да ће се повремено јављати нове варијанте вируса.

- Основна карактеристика вируса је да током времена и због вакцина он измени делимично своје особине. Вишедеценијска искуства код животиња указују на то да се комбинацијом вакцина постиже одговарајућа заштита. Исто ће се дешавати и код људи. Вакцине служе томе да обуздају први талас новог вируса на који је човечанство осетљиво, да спрече велику смртност и масовно заражавање и да спрече болничко лечење. Први случајеви 2020. били су јако тешки, смртност је била велика. Вакцине су драстично смањиле смртност, а они који се и након вакцинације заразе имају знатно блаже симптоме. Комбинација различитих вакцина је најделотворнија уз додатно инфицирање, то даје хибридни имунитет и лагодније се живи. Вирус ће да остане са нама, прилагодиће се и постићи равнотежу тако да не наноси толику штету.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".