Подваријанта омикрон БА.2 је и даље у порасту у многим деловима планете, а симптоми се подударају са симптомима прехладе, грипа и алергија – тако да без тестирања тешко је сазнати да ли сте имали вирус.

Ово је пет знакова да сте већ имали БА.2, према тврдњама стручњака.

Симптоми БА.2 су веома слични прехлади, тако да ако сте се недавно осећали да сте под утицајем лошег времена, то је могао бити БА.2. Амерички стручњаци сматрају да људи имају више болова у грлу, као и запушење синуса и главобоље.

За сада је у Јужној Африци најпотпуније документована варијанта омикрона, и показало се да је око 40% тих инфекција било релативно асимптоматско.

БА.2 симптоми обично не укључују "уобичајене" симптоме ковида 19 као што су губитак мириса и укуса, кажу стручњаци.

Кажу да се уочава другачија клиничка слика симптома код оних заражених омикроном у поређењу са делтом.

-Како се све више удаљавамо од просечног пацијента који има симптоме "одобрене" од стране британске владе, тј. грозницу, упорни кашаљ, губитак мириса, наши резултати указују на другачији избор симптома који могу да указују на инфекцију. Да бисмо заштитили друге, и даље је важно да се самоизолујемо 5 дана чим приметимо било какве симптоме- каже др Кристина Мени са Краљевског колеџа у Лондону.

Ако сте недавно доживели необјашњиву вртоглавицу или умор, то би могао бити БА.2, према здравственој компанији ЗОЕ, која покреће апликацију за праћење симптома ковида 19. Подаци ЗОЕ-а су такође видели више потврђених поновних инфекција последњих недеља са око 7% нових симптоматских случајева који су претходно били позитивни, што сугерише да природна инфекција Делтом можда не нуди много заштите.

Да ли сте имали симптоме само на кратко? Стручњаци кажу да већина људи са БА.2 обично има краћу болест. Добра вест је да је већина вакцинисаних са инфекцијом имала благе симптоме који трају у просеку краће од делте.

Пратите основе савете јавног здравља и помозите да се ова пандемија оконча, без обзира где живите – вакцинишите се или појачајте што је пре могуће; ако живите у области са ниским стопама вакцинације, носите маску за лице, немојте путовати, социјална дистанца, избегавајте велике гужве, не идите у затворене просторе са људима са којима се не склањате (посебно у баровима), вежбајте добро хигијену руку, и да заштитите свој живот и животе других, пише Eat This Not That.

(Eat This Not That/Б92)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".