Порекло мускетара може се пратити до 1600. године, када је Хенри Четврти формирао карабине, јединицу лаке коњице која је била наоружана дугим пушкама. За време регенства Луја Тринаестог, 1615. године, карабини су распоређени међу друге јединице лаке коњице, где су њихове вештине биле одличне за извиђачке мисије. Али онда је 1622. исти Луј, са жељом да направи лични пук, реформисао јединицу. Заменио је аркебузе и створио Краљеве мускетаре.

Оснивње јединице мускетара

Мускетари су од почетка били елитни пук. Готово сви регрути били су племићи, а нови мушкарци који би им се придруживали имали су 16 или 17 година.

Регрути су углавном били, по храбрости познати, Беарнејци. У почетку су имали капетана, али пошто је Луј Тринаести био толико поносан на њих он је 1634. године за капетана именовао себе. Али он није руководио свакодневним обавезама, за то је био задужен капетан-поручник. 

Мускетари, који су чинили и пешадију и коњицу, били су вешти у мачевању и као и у руковању ватреним оружјем. За време мира служили су као пратња за краља и приређивали лажне битке као дворску забаву. Пратили су краља на фронт током рата, предводили нападе, изводили опасне маневре и служили као стражари на краљевим вратима.

Мускетари су били смештени у Паризу у близини Лувра, али је 1682. године, Луј Четрнаести преселио свој двор у Версајску палату. Овде је одред мускетара стајао спреман да испуни свако наређење које би он могао имати.  

Фото: Профимедиа

 

Мускетари и кардиналова гарда

И кардинал Ришеље, први министар Луја Тринаести, је имао своју гарду. Његова политика била је усмерена ка ускраћивању виших функција племству, чиме је обуздао њихову моћ и учинио да њихов положај и утицај зависе од краља. Пошто је већина мускетара била племићког порекла, то је изазвало много размирица, које су се прелило у ривалство између два пука. Злогласне дуеле, или "састанке" су и краљ и министар сматрали спортом.

Када је кардинал Мазарен заменио Ришељеа, задржао је исту политику. Али, Мазарен је такође покушао да постави свог малолетног неђака, Филипа Жила Манћинија, будућег војводу од Невера, за команданта мускетара.

Тај потез је сматран нечувеном, а супртоставио му се, између осталих, и сам тадашњи капетан-поручник Тревил (стварни господин де Тревил из Диминих романа). Мазарен је решио проблем 1646. године, тако што је распустио пук уз образложење да Луију Четрнаести није потребан јер је малолетан.

Мускетари су тада већ стекли славу. 

На дужност су враћени 1657. године. Њихов капетам био је Лујем Четрнаести, а петнаестогодишњи Неверс капетан-поручник. Веома брзо је постало очигледно да јединицу треба да води неко искуснији. Тада је створено место потпоручника које је добио стварни Д'Артањан.

Гарда коју је формирао Мазарен 1660. године је припала Лују Четрнаестом, а три године касније, постала је друга чета мускетара. Две чете су се углавном разликовале по боји коња: сива за прву чету, црна за другу. 

Мускетари су учествовали у многим биткама. Њихова последња била је у бици код Фонтеноја 1745. године, током рата за аустријско наслеђе. Након тога, Луј Петнаести их је ангажовао само за церемонијалне дужности; његов наследник Луј Осамнаести, их је распустио 1776. године. Луј Осамнаести је поново успоставио јединицу на 18 месеци (1814–1815) када је ступио на трон током Наполеоновог изгнанства.

Дума је своје јунаке пронашао у делу Мемоире де Монсиеур д’Артагнан Гатиен Цоуртилз де Сандрас. У односу на оригинално дело их је учинио неколико година старијима, како би могли да учествују у узбудљивој опсади Ла Рошела и "афери са краљичиним дијамантима". 

Фото: Профимедиа

 

Шарл де Бак де Кастелмор као Д'Артањан

Шарл де Бак де Кастелмор је рођен око 1613/15. у Шато Кастелмору, близу Лупијака у југозападној Француској, као млађи син у сиромашној породици. Придружио се елитном пуку који је припадао краљевом дому, где је служио под командом Франсоа де Гијона Де Есарта 1635. године, користећи породично име своје мајке, Д'Артањан.

Д'Артагнан је учествовао у неколико опсада које су се одиграле 1640-их. Приступио је мускетарима 1644. године, а након што је пук расформиран, служио је Мазарену. Током службе имао је неколико тајних мисија, а био је и у пратњи Луја Четрнаестог када је путовао у Сен Жан де Луз да ожени Марију Терезу.

Д'Артањан се 1659. године оженио удовицом Шарлот-Ан де Шанлеси, са којом је имао два сина. Растали су се 1665. године, највероватније због раздвојености -  јер је у том периоду Д'Артањан служио као Фукеов тамничар.

Д'Артањан је пре свега био војник. Капетан гарде је постао1656. године, а две године касније постављен је за потпоручника мускетара. Капетан-поручник пука и бригадир коњице постао је 1667. године.

Д'Артањан је погинуо 25. јуна током опсаде Мастрихта 1673. године.

Арманд де Силег Д'Атос Д'Отвил као Атос

Димин Атос је био најстарији у групи, идеал племенитости, мудар и огорчен. Историјски Атос рођен је 1615. године, као млађи од два брата. Зна се само да се придружио мускетарима 1640. или 1641. године и да је умро у Паризу 21. децембра 1643. године.

Запис о његовој смрти и сахрани чува се у цркви Саинт-Сулписе у Паризу:

Процесија, служба и сахрана покојног Арманда де Силега Д'Атоса Д'Отвила, мускетара краљеве гарде, господина од Беарна, обављена је близу пијаце у Пре-аук-Клерксу.

Историчари верују да је Атос умро приликом дуела јер је травњак Пре-аук-Клеркса је био популарно место за ове врсте активности.

Фото: Профимедиа

 

Исак де Порто као Портос

Историјска личност која стоји иза лојалног, сујетног и симпатичног Портоса био је Исак де Порто. Рођен у породици Хугенота у Поу око 1617. године, појавио се 1640-их као члан Гарде који је служио под Де Есартом. Иако се претпоставља да се касније придружио мускетарима, не постоји доказ за то. Порто се вратио у свој родни Беарн до 1650. године, где је служио као чувар муниције у Наваренсу.

Портов живот након тога је мистерија, а локална традиција каже да је умро као човек од угледа 1670. године. 

Хенри Д'Арамик као Арамис

У Димином дели Арамис је младић који је учио за свештеника пре него што се придружио мускетарима. Заробљен у политичке интриге, он је једини од четворице који је у књизи преживео.

Његов историјски пандан је Анри Д'Арамик, рођен око 1620. године, у Арамику у Беарну. Његова породица је била аристократска, а у историјским књигама се први пут појављује 1376. године. Арамик је био лаик-опат, опатије у Арамику. Иако није управљао опатијом, убирао је њене приходе. Арамик се придружио мускетарима у лето 1640. године, служец́и под Тревилом. Остао је неколико година, али се не зна који је чин имао. Вратио се у Беарн до фебруара 1650. године и се оженио се Жаном де Беарн-Бонас.

Умро је пре септембра 1681. године, када је његов други син Клеман наследио породичну имовину након што је старији син Арман умро без потомства.

Фото: Профимедиа

 

Жан-Арно ду Пирер де Тревил као господин де Тревил

Димини мускетари су служили у време годподина Тревилом, чији је историјски пандан био Жан-Арно ду Пирер де Тревил.

Право Тревил је рођен 1598. године, у Олорон-Сент-Марију у Беарну, постао је питомац у пуку Гарде 1616. године. Мускетарима се придружио 1625. године. Учествовао је у опсади Ла Рошела пре него што је унапређен у капетана-поручника 1634. године, а ову функцију је задржао све док мускетари нису распуштени 12 година касније.

Тревил је такође био и дворјанин, он и његов зет Дес Есарт, као племићи, нису одобравали Ришељеову политику и гледали су на њега као на непријатеља. Они су накратко протерани са двора након завере против кардинала. Након враћања мускетара, Тревил је препустио своју некадашњу функцију јер га је више интересовало да брине о својим имањима у Беарну. Умро је 1672. године. 

(Национална географија)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".