Нова уредба Министарства здравља, која је од данас до 8.јула на снази, предвиђа обавезу ношења маски у јавном превозу, у продавницама намирница, апотекама, дрогеријама, бензинским пумпама, у банкама, и трафици, али су зато маске нису обавезне у продавницама гардеробе...

Нова уредба наглашава да се маска мора носити у ходницима шопинг центра у којима постоји апотека, супермаркет, банка или нека од трговина у којима важи обавеза ношења маски.

То значи да када неко уђе у шопинг центар док шета покрај излога мора носити маску, а када уђе у продавницу ципела, одеће и слично може да је скине.

Таква мера наилази на неразумевање грађана који не схватају како се мора носити маска у ходницима шопинг центра, али не и у унутрашњости тамошњих продавница.

Маске морају да се даље носе у таксију, болницама, установу за негу, где приступ и даље имају само вакцинисани и излечени.

Исто тако маске не морају више да се носе на манифестацијама, приредбама, концертима.

Фото: Танјуг/ АП

 

 

Уредбом је продужено и важење сертификата о имунизацији са досадашњих 270 на 365 дана за "бустероване".

Та мера је била потребна пошто на десетине хиљаде зелених пасоша престаје да важи, а до сада није препоручена четврта вакцина.

Према уредби Зелени пасош важи само 180 дана, односно пола године, за оне који су примили две дозе, што је и рок који се прихвата за потврду о прележаном ковид19.

Истовремено нова уредба предвиђа и да су концепт превенције и ковид редар потребни од сада само за манифестације са више од 500 људи.

У ноћним клубовима укинуто је такозвано "3Г" правило па више не постоји ограничење.

Фото: Танјуг/ АП

 

 

И Беч, који је до сада био рестриктивнији у епидемиолошким мерама, одлучио је да прати попуштања на савезном нивоу.

Тако је укинуто "2Г" правило у угоститељским објектима, које је важило у Бечу, чиме сви грађани, било да су вакцинисани или не, поново добијају приступ ресторанима, кафићима...

За разлику од савезних мера Беч остаје строжији када је реч о приступу болницама, установама за негу, али и обдаништима, где посетиоци морају приликом псоете показати негативан ПЦР тест, а запослени морају имати или сертификат о вакцинацији, потврду о прележаном ковид19 или негативан ПЦР тест.

Они ће бити два пута недељно ПЦР тестирани.

Што се вакцина тиче припадници ризичних група могу четири месеца после треће дозе да приме четврту, а сви остали након пола године од пријема бустера.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".