"КНА је спремна за битку и предузеће све неопходне мере да угуши сваки покушај спољног мешања и планове за одвајање такозваног независног Тајвана", навео је у саопштењу портпарол Министарства одбране Ву Ћијен, преноси ТАСС.


Он је истакао да јучерашња посета америчких конгресмена Тајвану озбиљно подрива политичку основу кинеско-америчких односа и додатно подиже тензије у Тајванском мореузу.

Ву је рекао и да акције САД озбиљно нарушавају принцип једне Кине и три заједничка америчко кинеска коминикеа, преноси агенција РИА Новости.

Кинеска војска саопштила је данас да је извела војне вежбе око Тајвана, пренео је Ројтерс позивајући се на кинеску државну телевизију.

Вежбе су усмерене на "погрешан сигнал" који су САД послале у вези Тајвана, саопштио је данас портпарол источне команде Народне ослободилачке армије Кине, известила је кинеска телевизија.

Група од шест америчких конгресмена, предвођена председником комитета за спољне односе Сената Бобом Менендезом, допутовала је јуче на Тајван у дводневну посету, пренео је Ројтерс.

САД немају формалне односе са Тајваном, који Кина сматра својом територијом, али су његов најважнији међународни спонзор и добављач оружја, наводи британска агенција

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".