- Бројне есесовске јединице претресају терен у потрази за четницима. Четници примењују герилску тактику: растурају се у мање формације и одлазе дубље у планине. Међутим, уз помоћ једног издајника одред од 200 есесоваца сазнаје где се налази поручник Никола Калабић, командант Горске краљеве гарде, са још тројицом четника. Креће потера и четници су опкољени. Недићева Специјална полиција одводи део Калабићеве породице у логор, док им његов 12-годишњи син, као и супруга беже. Да ли ће појачање Калабићу стићи на време? Да ли постоји излаз када 200 војника опколи њих четворицу? Како сачувати присебност у таквој ситуацији?, заплет је ове приче.

Историчар Предраг Марковић није радостан што је снимљен филм "Опкољени", иза кога стоји београдска дистрибутерска кућа "Делијус филм".

Фото: Јутјуб принтскрин/ Pogledi

 

- Бизарно је правити хероја од Калабића, који је издао Дражу Михаиловића, а и његове јединице су направиле највеће злочине, који су компромитовали цео четнички покрет. Било је четника који су се борили против Немаца, али у тим борбама није учествовао Калабић - каже Марковић.

Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић/ нр

 

И критичар и сценариста Димитрије Војнов нема велика очекивања од овог филма Милослава Самарџића.

- Четници нису имали много среће ни у рату ни на филму. Али Калабић је у Ранкићевој интерпретацији и по сценарију Синише Павића, а који је обиловао драмском иронијом, био изузетак, тако да је мини-серија "Последњи чин" обновила његов култ, иако је његова улога као издајника касније у делу наше историографије оспоравана. Међутим, Ранкићева харизматична улога и сјајан текст који је изговарао, упркос ширем контексту приче, одјекнули су позитивно у народу и Калабић је тако постао један малтене лик из популарне културе, иако је историјска личност - но то није ништа чудно за друштво у ком се од популарне културе очекује да преузме улогу историографије. Серија "Последњи чин" изградила је легенду о Калабићу и велики је изазов поново се ухватити те теме, а нарочито поновити Павићеву и Ранкићеву харизму. У том смислу, сигурно је да ће четнички историчари оспоравати историјску веродостојност ове серије, али она је учинила више за обнављање интересовања за четнике него сви они заједно - сматра Војнов.

Фото: Сарић С.

 

Редитељ Данило Бећковић каже да је добро да имамо и овакве приче:

- Филмови формирају наше историјско сећање. Наше сећање је годинама формирано на идеолошким предрасудама једне стране. Мислим да је јако важно да добије другу перспективу како бисмо успели да разлучимо шта се догађало у рату који је одредио нашу историји, судбину и животе које данас живимо.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".