Данас 25.септембра предвиђен је дочек његове светости Патријарха српског Порфирија у Манастиру Ђурђеви Ступови, са почетком од 17 часова.

Патријарх Порфирије предводиће свету архијерејску литургију и увести владику Методија у трон епископа будимљанско-никшићких. Почетак је предвиђен у недељу у 9 часова, саопштено је из СПЦ.

Очекује се долазак великог броја верног народа широм Црне Горе. Организован је превоз из готово свих градова Црне Горе.

ФОТО: Епархија будимљанско-никшићка

 

 

Према писању појединих медија, лину устоличења највероватније ће присуствовати и чланови Владе Црне Горе предвођени премијером Здравком Кривокапићем. Још увек се чека званична потврда из Владе. Ипак и поред тога најављен је долазак бројних посланика актуелне власти, државних и локалних функционера.

Игуман Манастира Ђурђеви Ступови, Данило Трпчевски каже да се приводе крају припреме које трају већ два месеца за свечани дочек Патријарха и Српске православне цркве ПОрфирија и устоличењу новог епископа.

- Са радошћу очекујемо нашег патријарха и остале епископе, али је наравно ту и наш народ, сви који су добре воље да дођу да присуствују том свечаном чину. За нас владике, игумане и свештенике овде је народ увек на првом месту. Иако се трудимо све буде на високом нивоу, нека нико не замери све наше мале недостатке, пропусте и мане, ако их буде - рекао је игуман Данило.

За разлику од устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, припреме за сутрашњи догађај протиче у много блажој и мирнијој атмосфери. Домаћини из Берана са великим одушевљењем и нестрпљењем чекају овај за њих велики догађај. Током прошлогодишњих литија дали су велики допринос и подршку СПЦ у борби против Закона о слободи вероисповести.