Ако очекујете принову можда ће вам овај списак помоћи да се одлучите и изаберете најлепше име

1. Софија

Софије је име које родитељи такође често дају својим девојчицама - у исто време је и модерно и традиционално, интернационално је и лако се изговара. Осим тога, има врло упечатљиво значење, јер потиче од грчке речи „Sophia", што значи мудрост. Ово је једно од најзаступљенијих женских имена у Србији, последњих година.

Фото: Профимедиа

 

2. Ана

Ана је дефинитивно једно од најпопуларнијих светских имена, које је у правом смислу интернационално, а припада групи имена чије је порекло библијско. За ово име се везују доброта, милосрђе, светлост, свевременост. Постоји веровање које каже да се ће све девојчице са овим именом бити посебне, лепе и паметне.

3. Срна

Срна је нежна и смерна. Назив животиње узет је за лично име. Срна важи за елегантну, грациозну и нежну, и одабиром овог имена родитељи изражавају жељу да им дете има ове особине.

4. Нора

Име Нора је једно од оних имена која на нашем поднебљу готово да нису ни егзистирала пре 20-так година, а сада су први хит. Долази нам са севера где је било популарно још крајем 18 века. Потиче од имена Елеонора или од мушког Норберта, што у преводу значи "сјај са севера".

Фото: Профимедиа

 

5. Симона

Помало необично, али у последње време код нас веома присутно женско име које се даје новорођеним девојчицама. Пореклом је из старохебрејског језика, односно изведено је од мушког личног имена Симон или Симеон, што значи бити послушан, умиљат.

6. Искра

Лично женско име Искра спада у групу „аутохтоних" односно славенских имена, и често је у нашој земљи, а и у земљама региона. Према пореклу имена Искра, његово пренесено значење може да се посматра као - „она која је сјајна"; „она која је пуна енергије"; „она која обасјава светлошћу и топлином"; „она која сваком греје срце и душу"; „она која има и спољну и унутрашњу лепоту"; „ватрена"; „тајанствена", али и „она која даје радост"; „она која доноси бољу будућност"; „радосница"; „срећница".

7. Маша

Варијанта имена Магдалена или Марија је руски скраћени облик имена Марија. У Русији је наиме заступљено више од двадесет различитих форми имена Марије, а Маша је једно од најчешћих, али се у овој форми ретко даје девојчицама данас. Пре се овако зову руске баке од миља, којима је право лично име у ствари Марија. Код нас је изузетно популарно и већ годинама се даје девојчицама.

Фото: Профимедиа

 

8. Зоја

Зоја постаје све популарније и чешће име код нас, а сматра се грчким именом које значи живот. Осим тога, ово име има и богати историју - Зоја је била визанзијска царица, тј. ћерка Константина VIII, која је живела и владала у 11. веку.

9. Теодора

Сматра се женском верзијом грчког имена Теодор, па је и значење потпуно исто -  theos(Бог) + doron(дар) у значењу "дар божији". Убраја се у традиционална имена, и то она која имају историјски значај - Теодора је такође била византијска царица, и то у 9. веку. Ово име постаје све популарније и међу данашњим родитељима.

10. Мила

Сматра се да је женско име Мила, старо српско и православно име, а са значењем „мила и драга", и да потиче од српског придева „мила; мио; мил".

Иако спада у стара и традиционална српска имена, женско име Мила је све популарније међу младим родитељима, те и „враћа" своју позицију међу најтраженијим именима за новорођене девојчице.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".