У водама јужне Аустралије, Дин Спаркман забележио је несвакидашњи призор. Снимити велику белу ајкулу је већ узбудљиво само по себи, али ова је била другачија - испребијана.

Овај подводни фотограф и сниматељ је на свом каналу Sea Dragon Films поставио снимак на ком се види три метра дуго створење, чија је читава десна страна тела, од врха носа до краја пераја, прекривена ожиљцима и посекотинама.

Иако израњавана, велика бела ајкула на снимку мирно плива водама у близини острва Нептун. 

Спракман је рекао да никада није видео велику белу у тако лошем стању. "То је предивна ајкула која је прошла кроз сито и решето", рекао је он. Иако је деловало да трпи велике болове, она је била екстремно мирна.

Његов снимак изазвао је много коментара на друштвеним мрежама. Највише се полемислао око тога шта је узрок повреда? Посебно је важно реаговати ако је узрок човек.

Спракман је навео да је његова претпоставка да је "главни кривац" за ожиљке на телу ајкуле пропелер неког великог брода или кавез за туне у којима се ајкуле често заглаве.

"Међутим, док сам је снимао како плива, приметио сам да су неки од ожиљака стари, а неки свежи", додао је и истакао да га је то додатно збунило.

Било је и оних који мисле да су огреботине последица очешавања ајкуле о корални гребен, сукоба око женке, а можда и последица непријатног сусрета са ражама. Због карактеристичних ожиљака на носу, има оних који мисле да су то "успомене" на сусрет са омиљеним пленом - фокама.

Спракман је снимак поставио у јануару али је ове седмице постао виралан. Велике беле ајкуле су највеће рибе предатори на свету. Њихова тела у облику торпеда им омогућавају да достигну брзину од 56 км/х. Процењује се да их је у водама Аустралије остало свега око 5500.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".