Ове приче из стварног живота биле су толико страшне да су послужиле као инспирација за хороре, од којих су неки постали прави класици свог жанра.

1. Дечја игра

Убилачки настројена лутка Чаки направљена је по узору на стварну играчку, лутку Роберта, пише "Бузз Феед". Раних деведесетих један клинац с Флориде добио је Роберта на поклон, а тек се накнадно сазнало да је у питању вуду лутка. За разлику од Чакија, Роберт није опседнут духом серијског убице, већ неки верују да има надреалне способности и да може да се помера и мења израз лица. Данас се налази у једном музеју на Флориди и служи као туристичка атракција.

2. Кад јагањци утихну

2013. откривено је да је лик психијатра канибала, Ханибала Лектора, утемељен је на доктору Алфреду Балију Тревину, мексичком хирургу који је убио и раскомадао свог пријатеља, љубавника и неколико несрећних аутостопера.

 

3. Зодијак

Током шездесетих и седамдесетих година, убица који је себе прозвао Зодијак, убио је седморо људи и слао шифрирана писма полицији о својим злочинима. Његов идентитет није откривен до данас, а 2007. снимљен је филм који прати новинара који покушава да реши овај случај и пронађе мистериозног убицу.

4. Страва у Улици брестова

Редатељ Вес Кравен рекао је да је идеју о “ноћној мори која може да вас убије” добио из новинског чланка који је говорио о неколико преминулих избеглица из Лаоса. Наиме, 18 људи који су из своје изоловане заједнице стигли у Америку, изненада је преминуло у својим креветима током ноћи. Као званични разлог смрти наведена је срчана аритмија, али неки стручњаци сматрају да су умрли од страха изазваног веровањем да су њихове ноћне море истините.

5. Брда имају очи

Узнемирујући филм о канибалима који живе у брдима америчке државе Неваде, инспирисан је причом о клану Саwнеy Беан. Ради се о групи наводних канибала за које се верује да су живели у једној пећини у Шкотској у 16. веку и пљачкали, убијали и јели своје жртве.

6. Ајкула

У лето 1916. велика бела ајкула убила је петоро људи на обали Њу Џерзија, а њихова смрт инспирисала је редитеља на најславнији филм о морским псима.

7. Мотманово пророчанство

Легенда о Мотману, чудовишном човеку-мраву, започела је на једном гробљу у Западној Вирџинији, где је неколико сведока приметило лик стравичног човека с крилима. Нешто касније два пара пријавила су да је биће “хуманоидног облика, црвених очију које су му се налазиле на грудима и великих крила” почело да прати њихов аутомобил. Током година на том подручју су све чешће почела да се јављају сведочанства о појави чудовишта, а све је кулминирало кад се 1967. срушио мост изнад реке Охајо, а у тој несрећи, за коју су окривили Мотмана, живот је изгубило 46 људи. Након тога се, наводно, Мотман никад више није појавио.

8. Амитивилски ужас

Уклета кућа из овог славног хорора налази се на Лонг Ајленду, а легенда тврди да је изграђена на индијанском гробљу. 1974. године је 22-годишњи Роналд Дефео побио целу своју породицу која је становала у тој кући, а тврдио је да су га на то натерали гласови које је чуо у кући. Након њих се у кућу уселила породица Луц, која се такође срела с необичним појавама које су повезивали с наводном демонском силом, па су се из куће иселили само 28 дана након усељења. У кући данас живи породица која тврди да се није срела с било каквом паранормалном појавом.

9. Тексашки масакр моторном тестером

Легендарни зликовац “Леатхерфаце” инспирисан је серијским убицом из стварног живота, Едом Гејном. Ед је оптужен за два убиства, али такође је пљачкао гробове и делове људских тела користио како би украшавао кућу. Највећа страст му је била људска кожа, од које је правио одећу и пресвлаке. Око његове куће пронађени су остаци најмање 18 жена.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".