Пошто у почетку није радила, Хана је дане проводила истражујући природу и локалне птице. Једног дана пронашла је напуштену малу зебу која је испала из гнезда. Како је рекла, птичица је тада имала једва месец дана, а Хана је већ знала да је неће оставити.

- Очи су јој биле потпуно затворене и сва је дрхтала. Била је премлада да би сама преживјела - рекла је.

Хана је рекла да је зеба била величине њеног прста и одлучила је да се потпуно посвети свом опоравку. Истраживала је како да се боље брине о зеби, а у разговору са стручњаком, Хана је сазнала да ће њеном љубимцу бити потребно 12 недеља да буде спремна за спољни свет.

Иако ју је Хана у почетку ставила у картонску кутију у коју је претходно ставила кухињске крпе у покушају да направи гнездо за њу, мала зеба је имала друге планове, и сместила се ни мање ни више него у косу своје власнице. Од тада су њих две постале нераздвојне.

- Била сам јој мајка. Наредна 84 дана живела је у мојој коси. Летела је поред мене или се бринула о мени док сам ходала кроз кућу, шетала или возила ауто. Док је још учила да лети, направила је кратке замахе од мојих рамена до главе, а затим се поново одмарала у мојој коси - присећа се Хана. Британка, која је по професији писац, признала је да је птица свакодневно правила мала „гнезда” у њеној коси, скупљајући кљуном праменове у које би се касније населила.

- Постале смо веома повезане. Обе смо биле потребне једна другој - рекала је власница птице.

Ипак, дошао је дан када се зеба вратила у то подручје, а Хана је скупила довољно снаге да дозволи својој љубимици да рашири крила. У почетку јој је дозволила да посматра остале зебе и покушава да комуницира са њима, а четвртог дана је одлетела. Уосталом, власница тврди да је толико везана за своју крилату пријатељицу да је и даље веома емотивна када помисли на њу.

- Ово ме је заувек променило, још увек плачем када помислим на њу - рекла је.

(Клиx.ба)