Некада су се породичне вредности изузетно поштовале и строго се водило рачуна из које куће ће се "узети" девојка, али и у коју ће кућу она отићи.

Некада, млада је живела у родитељској кући пре удаје, а тек после венчања би почела да живи са младожењом. Чак и посете младожењи су биле ретке, па би се често догађало да млада први пут крочи у његову кућу тек после обављеног ритуала венчања.

Раније се веровало, да душе умрлих предака активно учествују у животу укућана и да, на неки начин, заувек живе у кући и то баш испод кућног прага. О душама предака се доста водило рачуна, поготово се водило рачуна да се оне не разљуте. Из тог разлога је и младожења преносио младу преко кућног прага.

Фото: Профимедиа

 

 

Веровало се да су младине стопе прецима непознате, па уколико би она нагазила на праг, могло би се догодити да нагази на душу неког претка. То би њих могло да разљути, па би нека невоља могла да снађе млади брачни пар.

И поред промена које су уследиле са доласком новог времена, када младенци некада живе и по више година заједно пре него што се венчају, ова традиција се некако и дан-данас очувала.

Ако ни због чега другог, овај чин је врло забаван, како за саме младенце, тако и за госте, а неретко може да доведе и до смешних ситуација које се дуго памте.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".