Иран је победио свог ривала резултатом 2:0 и са првог места групе А азијских квалификација обезбедили одлазак на Мундијал.

Иако су на 10 квалификационих утакмица освојили 25 бодова, након инцидента са поменуте утакмице, помиње се чак и да би ова репрезентација могла да буде суспендована са највећег фудбалског догађаја који постоји.

О чему се овде заправо ради?

Утакмица против Либана је одиграна у Машаду, другом граду по насељености у Ирану. У питању је град који зову светим градом и који важи за један од најрегилиознијих градова на свету.

Сусрет је одигран пред више од 22.000 навијача, а проблем је настао испред стадиона Имам Реза где је око 2.000 жена малтретирано од стране организатора утакмице.

Мада су још 2019. године Иранци добили наредбу да морају да пуштају жене на утакмице, прекршили су ултиматум и делује да ће тешко успети да се извуку без драконске казне.

Жене које су желеле да гледају и навијају за национални тим, са уредно плаћеним картама, добиле су, не само забрану да уђу на стадион, већ и сузавац у лице. На видео снимцима о којима брује корисници друштвених мрежа, могу да се виде узнемирене жене, па чак и њихова деца која су остала ван стадиона.

Ова дешавања из Машада је прокоментарисао и Мехрдад Сераџи из ФС Ирана, који је потврдио да прети озбиљна казна.

Такође, нагађа се и ко би могао да замени Иранце уколико би заиста били избачени са Светског првенства. Према члану 6 правилника у случају да нека од репрезентација одустане или буде избачена ФИФА ће донети одлуку према властитом нахођењу ко ће да упадне као замена на турнир.

Италијани се надају да би могао да буде пресудан коефицијент јер је управо Италија најбоље рангирана репрезентација која није изборила пласман на Мундијал, међутим, питање је да ли је то права репрезентација да замени Иран, или ће због правила жреба у случају преседана и избацивања, место ове екипе заузети тим из Азије.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".