Једни желе ове, други не желе оне... И тако у круг, али пре него што куглице одреде судбину фудбалских репрезентација, селектори и експедиције националних тимова се лепо друже у Дохи. 

Човек који је препородио хрватски фудбал Златко Далић искористио је период у Катару да поразговара са селектором Србије Драганом Стојковићем, кога изузетно цени. 

Хрватска је у Катар стигла пре неколико дана као вицешампион света, одиграла пријатељске утакмице, а на сутрашњем жребу ће дефинитивно бити једна од екипа за избегавање из другог шешира. Слично се може рећи и за Србију из трећег. Никоме ни Хрватска ни Србија нису пожељни ривали.

Баш о томе је причао Златко Далић у разговору за "Моцартспорт".

- Нећу Србију. Зашто? Зато што сте јаки! Никоме неће бити лако са Србијом. Играте добро, тврд сте орах. Слично као и ми. Имате пуно добрих играча који играју у великим клубовима, тако да ту не може да фали квалитета. Пикси је то добро сложио, као што смо и ми сложили наше. Србија је једна опасна репрезентација - почео је Златко Далић. 

"Орлови су увек опасни"

Селектор Хрватске је и пре Пиксијевог мандата упозоравао на квалитет који има Србија, после жреба за претходно Европско првенство, када бисмо се нашли у истој групи да Србија није испала од Шкотске.

- Ја сам и раније говорио да не желим Србију. Ви сте били у баражу са Шкотском и ми смо чекали победника у групи. Говорио сам да нам је лакше са Шкотима него против Србије. И био сам у праву. Али десило вам се то против Шкотске у Београду... И увек сам понављао да Србију не желим само и искључиво због њеног фудбалског квалитета. Ни због чега другог. Ми смо спортисти, али овакав меч вуче огроман спортски притисак, тензију и не треба нам тај тежи пут кад дође утакмица, то је онда огроман притисак... Не због нас спортиста, већ због ових около који створе притисак па нарасту тензије. У тој атмосфери није нормално играти фудбал. Пусти ме тога...“

Шта се десило Јовићу?

Далић сматра да Србија коначно има тим, а појединци никада нису долазили у питање.

- Увек сте имали појединце али никад тим. Свако је вукао на своју страну. Сада се то променило. Мало ми је чудно да Лука Јовић не игра у Реалу после онаквих партија у Ајнтрахту. Да ништа не уради... Гледао сам га у Франкфурту јер је тада Ребић био са њим и изгледао је јако добро.

Никада нисам био као Пикси

Иако нису били саиграчи, Стојковић и Далић се знају из играчких дана као ривали.

- Нисам ја био ни близу играч као што је он. Он је легенда, један од најбољих играча у то време. Ја сам био просечан клупски играч који није имао ни близу онога што је он имао. Ни каријеру, ни позицију, ни таленат... Ја сам више био радник. Нисмо за поређење. Никад нисам био у репрезентацији и то ми је фалило. Али кад сам ушао као селектор, знао сам неке ствари од ранијих саиграча. Зато се ја окружујем бившим играчима који су били у репрезентацији. Олић, Ћорлука, Манџукић... Јер они то добро знају - констатовао је Далић у разговору за "Моцартспорт".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".