Директор Директората за пољопривреду у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Цимбаљевић јуче је рекако да је успостављен алтернативни извор снабдијевања и да су већ први шлепери са брашном из Бугарске почели да пристижу у Црну Гору.

-Ресорни министар Александар Стијовић је јуче у Бугарској са четири премијера имао састанке и континуитет у снабдијевању ће се убрзо успоставити, што је добро, јер ћемо имати више извора за будућност, и нећемо долазити у ову ситуацију- рекао је Цимбаљевић новинарима на протесту групе сточара испред тог министарства.

Позивајући се на своја сазна, Вијести пишу да су залихе брашна у Црној Гори прошле седмице процењене на седам дана, па се брашно и пшеница морају увозити са других тржишта по знатно вишим ценама.

Рамовић је потврдио да су пекари имали састанак са представницима компаније “Воли” на којем је договорено да ће та компанија увозити брашно из Бугарске, како неопходне залихе биле обезбеђене.

Он је поручио да ће се тржиште, ако се реализује планови за увоз, стабилизовати у наредних десет дана и да ће и производња хлеба били нормализована.

Међутим, Рамовић је указао да ће пекари, ако основ за производњу хлеба буде увоз брашна из Бугарске, убрзо доћи у ситуацију да морају да повећавају цене, јер је увоз брашна из Србије јефтинији у односу на Бугарску.

-Цене нису никад узрок некога ко жели да дигне цене, него су инпути узрок томе. Гориво је после брашна највећи трошак свим пекарима и то је основ за размишљање о повећању цена, односно довођење цена на ниво коштања. Нико од пекара у овом тренутку кроз калкулације не тражи велики профит- рекао је Рамовић.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".