Најстарији син Ким Џонг Ила, посматран је као неко ко ће, након одласка његовог оца са власти, дуго година бити на челу Северне Кореје.

Рођен је 1971. године у Пјонгјангу, а током 80-их година се школовао у Москви и Женеви. У главни севернокорејски град вратио се са око 18 година, да би одмах након доласка био постављен у врх државног компјутерског комитета и учествовао у стварању затвореног интернет система који се користи у Северној Кореји.

Фото: принтскрин Јутјуб/ Al Jazeera English/Dla Ciekawskich/KOREA NOW

 

Међутим, упркос поменутој високој функцији, он није био задовољан овлашћењима која су му дата. Његово незадовољство није се зауставило на пословном нивиоу, с обзиром на то да je био мишљења да се севернокорејским народом треба либералније управљати.

Ким Џонг Нама пратили су епитети коцкара и женскароша, али исто тако  и образованог и промишљеног младића. 

Скандал у Токију

Живот најстаријег сина Ким Џонг Ила знатно је промењен након 2001. године због међународног инцидента. Ким Џонг Нам, иначе тада високи функционер севернокорејског Министарства безбедности, ухваћен је у покушају да уђе у Јапан са лажним пасошем, у пратњи две жене и четворогодишњег дечака, касније идентификованог као његовог сина. Панг Сјонг (на кинеском дебели медвед), стајало је у његовом лажном документу, а као разлог посете "Земљи излазећег сунца" навео је жељу да посети токијски Дизниленд.

Ким Џонг Ил отказао је планирану посету Кини због срамоте проузроковане тим догађајем, те је знатно променио и начин опхођења према Ким Џонг Наму.

У каснијем периоду, најстарији син, већ виђени вођа, изгубио је наклоност севернокорејске војске, иначе главног основа и разлога због којег је власт толико дуго у рукама породице Ким, а сходно томе Корејска народна армија започела је пропагандну кампању, протумаченом као подршком Ким Џонг Уну, како ће се касније испоставити, будућем лидеру Северне Кореје.

Упркос инциденту, Ким Џонг Нам, који се касније преселио у Макао, сматрао је да се у немилости нашао због подстицање реформе, односно због "инсистирања отвореног тржишта", што је његов отац протумачио као заузимања капиталистичког става.

Фото: принтскрин Јутјуб/KOREA NOW

 

 

Убиство - мислиле да је ТВ шала

Ким Џонг Нам, након преживелог атентата на мађарском аеродрому 2006. године, убијен је на аеродрому у Малезији, тако што је су га две жене попрскале отровним нервним агенсом VX.
За убиство су оптужене Индонежанка и Вијетнамка, а оне су тврдиле да су жртве севернокорејске завере. Како су њихови адовакати истакли, женама је речено да снимају ТВ шале, те да, сходно томе, морају прскати људе течношћу.

Одређени извори тврде да је убиство организовано на захтев садашњег лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна.

Међународне новине The Wall Street Journal су 2019. године објавиле да је Ким Џонг Нам био извор америчкој обавештаној агенцији ЦИА, према сведочењу некадашњег званичника Сједињених Америчких Држава.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".