Снајперисти су увек били битан фактор у историји ратовања. У наредној листи смо издвојили војнике који спадају међу најсмртоносније снајперисте свих времена. 

5. Људмила Павличенко

Павлинченкова служила је у Црвеној армији за време Другог светског рата у снајперским одредима и има 309 потврђених ликвидација. Важи и дан данас за једну од најопаснијих жена на снајперу.

Фото: Википедија

 

4. Карлос Норман Хаткок

Други је био снајпериста маринаца Сједињених Држава који је служио током Вијетнамског рата и заслужан је за 93 потврђена убиства.

Рођен у Литл Року у Арканзасу 20. маја 1942. Хеткок се од малих ногу упознао са стрељаштвом, пошто се његова породица у великој мери ослањала на лов у потрази за храном.

Хеткокова "прецизност" подстакла је војску Северног Вијетнама да додели награду од 30.000 долара за његову главу због великог броја војника изгубљених од овог ратника.

Хаткок је чак добио надимак „Лонг Тр’анг“ (што на вијетнамском значи „Снајпер из белог перја“, због белог пера које је увек носио унутар обода шешира.

- Најсмртоноснија ствар на бојном пољу је један добро пласиран хитац, говорио је Хаткок. 

Фото: Википедија

 

3.  Францис Пагамагабов

Рођен је у Онтариу 1891 и служио је у канадској војсци за време Првог свтског рата. Њему је потврђено 378 ликвидација. За време рата је више пута успео сам да одбрани положај. 

Једно од његових највећих достигнућа догодило се током битке код Скарпа 30. августа 1918. када је његовој чети умало понестало муниције у борби против немачких снага. Док се сам кретао „Ничијом земљом“(Назив за поље између ровова), Пагамагабов је донео довољно залиха (од мртвих војника на терену) да своју јединицу проведе кроз последњи непријатељски противнапад.

Фото: Википедија

 

2. Фјодор Оклопков

Био је совјетски снајпериста који је служио у Црвеној армији током Другог светског рата и заслужан за 429 ликвидација током своје каријере. 

Како се прича је Оклопков изгубио свог рођеног брата у једној битци, па се затим заклео да ће га осветити. Тако се придружио снајперским и митраљеским одредима. Увек на линији фронта, Оклопков је често сам ишао у извиђачке мисије. Рањиван је дванаест пута и због фаталне ране на грудима је 1944 морао да напусти фронт. Преминуо је 1968. у 60-ој години живота.

1. Симо Хејхе

Један од најопаснијих снајпериста који је икад живео, Финац који је ратовао против Црвене армије (1939-1940) и заслужан је за 505 ликвидација у својој каријери.

На температурама које су достизале -40 степени Фаренхајта, и камуфлиран у чврсту белу боју (да би био невидљив у снегу и леду), Хејхе је редом ликвидирао војнике Црвене армије, нагомилавши свих 505 својих убистава за мање од 100 дана борбе.

Невероватан подвиг донео му је надимак „Бела смрт“ и међу својим саборцима и међу непријатељима.

Совјети су неколико пута покушали да га убију, у почетку снајперима, а касније и артиљеријским нападима, али безуспешно све до 6. марта 1940. када је из заседе погођен метком у вилицу. Пронашли су га фински војници, а освестио се тек 13. марта, на дан проглашења мира. Војници који су га пронашли тврдили су да му је висила цела лева страна главе, што је врло могуће с обзиром на касније слике (ожиљак се протеже преко целе леве стране вилице).

Позната изјава овог снајперисте и дан данас је запамћена међу многим снајперистима, а гласила је: "Ја сам вршио своју дужност, и речено ми је да то урадим најбоље што могу."

Фото: Википедија

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".