Никита Хрушчов, совјетски премијер, наложио је у јулу 1961. године прозиводњу "Цар бомбе", најјачег нуклеарног оружја икада виђеног. Званичник СССР-а захтевао је да она буде јачина од 100 мегатона ТНТ-а, међутим, због превелике опасности од потенцијалног зрачења и ширења радијације широм света, њена снага је умањена за дупло, те је износила јачину од 50 мегатона.

Тестирање "Цар бомбе", кодног имена "Иван" (назване по свом конструктору), почело је 30. октобра 1961. године. Бомба је била тешка 27 тона, дугачка 8 метара и обимом од 2 метра. Због њених енормних димензија, највећи бомбардер тог времена није имао могућност да је превезе, те су на њему рађене корекције како би тај задатак и испунио. Бомба је бачена са висине од око 11, а детонирана на 4 километара изнад земље.

На њу био је закачен и падобран, како би посада авиона имала довољно времена да се удаљи на безбедну раздаљину.

Приликом тестирања поменутог атомског оружја настала је ватрена кугла ширине 8 километара, а услед детонације формирала се печурка висине 65 километара, а при дну широке 40 километара. Област у пречнику од 35 километара од детонације бомбе тотално је уништена.

Експлозија "Цар бомбе" осетила се чак у Финској, која је од тадашњег СССР-а била удаљена око 900 километара, те су на њеној територији забележени случајеви пуцања прозора.

Ударни вал је био изразито јаког интезитета, па је сходно томе Земљу обишао три пута.

 

Фото: принтскрин Јутјуб/Профимедиа

 

 

Поређења ради, "Цар бомба" неколико хиљада пута јача је од нуклеарних бомби бачених у Хирошиму и Нагасаки.

Да је реч о изразито напредном и моћном оружју говори и податак да је три пута јача од "Касл Брав" (Castle Bravo), најјаче атомске бомбе коју су Сједињене Америчке Државе икада направиле.

Фото: принтскрин Јутјуб/Профимедиа

 

 


"Цар бомба" никада није "ступила" у војну службу, а њен главни циљ био је демонстрација совјетске моћи и техонологије.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".