Пре седам векова браћа Мрњавчевићи подигли су манастир Стјеник у ком данас почивају мошти Светог Јована Стјеничког над којим су се излечили многи путници намерници који су спас од физичких, али и духовних тескоба потражили управо у овој божијој кући.

Манастир Стјеник налази се испод истоименог брда, а уколико се од његових старих дрвених врата упутите 500 метара путем узбрдо, доћи ћете до извора под називом Светиња, за чије постојање су везана многа божија чуда.

- Девојчицу која је рођена слепа, родитељи су по сваком празнику доводили на извор и умивали је. Након једног богослужења она је прогледала кад је имала три године, касније је постала чак и учитељица. Затим, жена која је била срчани болесник, бајпасеве и операцију је избегла управо захваљујући молитви над моштима и води са светог извора. Данас верници овде врло често долазе и сви са собом носе флаше, како би наточили воде и понели својим кућама - каже старији мешатанин села Бањица.

Према предању Јован Стјенички је највише времена проводио у посту и молитви, у једној пећини изнад манастира. У лето 1462. године Турци су упали у манастир запалили га, а игумана Јована усмртили. На месту где је сахрањен касније је подигнута нова црква.

Приликом обнове манастира 1950. Године на Видовдан, његове мошти су ископане и пребачене у манастир и од тада народ овог краја овде се моли, тражи лек за своје болести и разрешење многих невоља, Бројни су они који су се овде излечили од епилепсије и плућних болести.

- До пре неколико година до манастира Стјеник водила је само узана стазица, кроз шуму, уз поток. Али и поред тога народ је долазио на поклоњење свецу. Чак су многи верници остајали по читаву ноћ у цркви, а хладне ноћи испод Јелице нису их одговориле од ове намере и како кажу – светац је увек помагао - кажу мештани.

(Информер.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".