Он је истакао руско уништење и штету његовој земљи и захвалио Европи што се ујединила у подршци Украјини. Затим је, ипак, европским лидерима рекао да су поступили прекасно у заустављању Русије.

- Применили сте санкције. Захвални смо. Ово су снажни кораци. Али било је мало касно... постојала је шанса - рекао је, додајући да су постојале превентивне санкције, можда Русија не би ушла у рат.

Он је указао и на гасовод Северни ток 2, где је сугерисао да је раније блокиран, "Русија не би створила гасну кризу".

Зеленски је потом молио суседне нације да одобре захтев Украјине за придруживање ЕУ.

Фото: Профимедиа

 

 

- Молим вас, немојте да касните - рекао је он.

Током свог говора, Зеленски је такође прошао кроз детаљну прозивку чланова Европског савета, констатујући њихов досадашњи ниво подршке - или недостатак исте - Украјини. Похвалио је многе земље које су стале уз Украјину, укључујући Пољску, Естонију, Чешку и Италију.

- Емануел, заиста верујем да ћете се залагати за нас - рекао је он, обраћајући се по имену француском лидеру Макрону.

Обраћајући се Шведској, поменуо је њихове сличне боје застава.

- Жута и плава увек треба да стоје заједно - рекао је он.

Фото: Профимедиа

 

 

Али Зеленски је такође издвојио неке нације које касне или оклевају да предузму мере - Немачку, Португал и Ирску - а затим је осудио Мађарску због њеног неутралног става.

- Желим да се зауставим овде и будем искрен. Једном заувек. Морате сами да одлучите са ким сте - рекао је он.

Зеленски је тада позвао Мађарску да престане да оклева са санкцијама и пусти оружје, позивајући се на чувени споменик Ципеле на обали Дунава у Будимпешти - споменик жртвама масакра од стране фашистичких, пронацистичких снага у Другом светском рату.

- Погледајте те ципеле. И видећете како се масовна убиства могу поновити у данашњем свету. И то данас ради Русија - рекао је Зеленски.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".