Током већег периода другог дела Хладног рата, сматрало се да амерички борбени авиони имају предност у борбама против свега што су Совјети могли да понуде. То је укључивало и Су-27, који је представљен 1988. године. У протеклих двадесет година, тај млазњак није имао ни приближно толико акције као амерички Ф-15. Међутим, најновији "дериват" Су-27 представља реалну претњу у ваздуху", наводи се у чланку магазина "Натионал Интереста".

Сухој Су-35С је заправо друга побољшана верзија Су-27М. То је двомоторни једносед, суперманеварски авион. Ове верзије 35С имају моторе са вектором потиска уместо канарда Су-27. Означен као "Фланкер-Е" од стране НАТО-а, овај ловац "4++ генерације" се показао као веома способан непријатељ актуелним америчким авионима, укључујући Ф-15 Еагле, Ф-18, па чак и Ф-35 Лигхтнинг XX, оцењују војни аналитичари.

Наоружање Су-35 укључује аутоматски топ ГШ-30-1 калибра 30 мм са 150 метака, заједно са 7.996 килограма корисног терета на дванаест спољних тачака. Може да носи различите ракете ваздух-ваздух, ваздух-земља, против радијације и противбродске ракете, као и низ ТВ, ласерских и сателитских бомби. Поређења ради, нови Ф-22 произведен у САД има само четири упоришта на својим крилима и три на унутрашњим одељцима за оружје, истиче се.

Двоструки турбовентилатори Сатурн АЛ-41Ф1С обезбеђују Су-35 маневарску способност која може лако да парира или превазилази технике избегавања скоро свих постојећих ловаца четврте генерације. Са максималном брзином од 1.550 миља на час, то је добро наоружана, брза летелица.

Међутим, аналитичари одбране сугеришу да је Су-35 у својој тренутној модификованој конфигурацији заиста сврсисходан, барем док руска војска не буде у стању да повећа производњу свог стелт вишенаменског ловца пете генерације, Сухој Су-57.

Ипак, претња од Су-35 није само у томе шта авион може да уради у ваздуху. Она лежи и у томе што руско ваздухопловство није једини оператер овог напредног авиона и шта би то могло да значи за регионалне балансе снага. У ствари, ловац је првобитно био дизајниран за извоз, али је руско ваздухопловство постало главни купац 2009. године.

Историја његове оперативне употребе не бележи губитке у борби. "Ватрено крштење" доживео је током руске интервенције у Сирији. Тамо се авион показао као више него ефикасан и није имао губитке. Успешна дејства против база тзв. Исламске Државе препоручиле су овај авион страним корисницима који су од тада почели да истичу интересовање за набавку овог авиона.

Остало је забележено да је Сухој 35 током једне акције по положајима терориста у Сирији имао и близак сусрет са америчким "стелт" авионом Ф-22 Раптор (Предатор). Генерал Игор Конашенков саопштио је тада да је Ф-22 "извео је опасне маневре и журно одлетео у ирачки ваздушни простор”, након што се руски СУ-35С појавио у близини

- Америчка страна поводом овог и многих других инцидената у ваздуху изнад Сирије није одговорила на руске команде из базе Хмејмим (у Сирији) - нагласио је тада он.

Ратно Ваздухопловство Кинеске народноослободилачке армије и индонежанско ваздухопловство поручиле су ове ловце. Кина је добила прву испоруку од четири авиона 2016. године, а затим још десет 2017. као део уговора за двадесет четири авиона вредног 2,5 милијарди долара. Руско-кинески споразум је такође укључивао помоћну опрему и резервне моторе, а уговор ће бити у потпуности реализован до краја ове године.

Након што је Кина постала први међународни купац Су-35, САД су увеле санкције тој азијској држави због кршења Закона о сузбијању америчких противника кроз санкције (ЦААТСА), који је прописао Конгрес. Упркос томе, Су-34 је званично ушао у службу њене војске у априлу 2018.

Турска је крајем 2020. године такође започела напредну фазу преговора за куповину тридесет шест Су-35 од Русије. Тај потез уследио је након што је Турска избачена из програма Ф-35 и затегла односе са својим савезницима у НАТО због куповине руских ракета противваздушне одбране С-400.

И неколико других земаља наведено је као потенцијални оператер руских авиона, укључујући Алжир, Египат, Индију и Уједињене Арапске Емирате. Су-35 би могао да буде озбиљан реметитељ ваздушне надмоћи широм света, закључује се у тексту.

(The National Interest)