Остварио је више од сто улога у филмовима и ТВ серијама, а филмски серијал “Луде године” је обележио његову каријеру, док се улога Жике Павловића у том серијалу сматра ремек-делом српског глумишта.

Осим првог остварења (“Луде године” 1977), сва остала сценарија за чувену “династију” написао је Јован Марковић и тако постао главни “кривац” што породица Жике Павловића и његовог пријатеља Милана Тодоровића не силази с малих екрана.

Фото: Јутјуб принтскрин/Najbolji Domaći filmovi

 

 

За само осам година (од 1980) провео је југословенску публику кроз филмове “Дошло доба да се љубав проба”, “Љуби, љуби, ал’ главу не губи”, “Какав деда, такав унук”,”Иди ми, дођи ми”, “Шта се згоди кад се љубав роди”, “Жикина династија”, “Друга Жикина династија” и “Сулуде године”.

Он је једном приликом испричао како је дошло до снимања другог дела.

- Сваког дана у Дому синдиката окупљала се екипа, пила кафицу и чекала шта ће да буде. Онда се деси да смо код Бате у Кораћици седели Гидра и ја. Почне прича “хоћеш-нећеш”, на крају, опкладисмо се у два јагњета да ћу да напишем сценарио и то за ноћ! Брже-боље њих двојица позову телефоном нашу пријатељицу и сарадницу Миру Лукић која је имала електричну машину.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

- Увече Бата јагњад стави на ражањ, ја ујутру донесем 140 откуцаних страница, а Гидра - плати опкладу. Док смо се ми још гостили, сценарио је послат екипи. Кад сам се следећег дана вратио у Београд, снимање је већ било заказано! Објекти су остали исти, нису биле потребне никакве припреме. Тако је настала “Друга Жикина династија” - испричао је Јован Марковић.

Успех овог серијала види у простодушности ликова који нису злобни. Он каже да се данас комедије праве мало претенциозно.

 

- То не умањује вредност сатиричних и других компоненти, али је важно не компликовати ствари. Гледао сам неке наше нове комедије и мислим да је у претенциозности њихов проблем… Једноставност и топлина нама су донели велики број гледалаца, па и трајну актуелност. У средишту приче је вечита шема: господин на једној страни, а на другој сељак који побеђује својом довитљивошћу. Вечита тема је и сукоб генерација. Понекад последице тог сукоба могу бити и трагичне, али ја сам га узео са најбезазленије стране.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ nemanjic nemanjic

 

 

- Подсетићу вас на сцену када Жика (Гидра) виче на сина што није целу ноћ дошао кући. Посвађају се, он чак извуче каиш да га бије. И шта уради Жика кад остане сам у соби? Насмеје се и каже: “Сав је на мене!” Мора мало да се патријархално “искаиша”, али му је у ствари мило што је син такав - објаснио је.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".