Сукоби се и даље не смирују, али чини се да су две стране напредовале у преговорима. Фајненшел тајмс је навео да су Украјина и Русија направиле нацрт споразума са 15 кључних тачака. Како пише Би Би Си, руски захтеви спадају у две категорије.

Према речима Ибрахима Калина, водећег Ердогановог саветника, прва четири захтева за Украјину нису претешка да испуни.

Главни захтев међу њима је прихватање Украјине да треба да буде неутрална и да не треба да аплицира за придруживање НАТО-у. Да су слабе шансе да Украјина икада уђе у НАТО већ је признао украјински председник Владимир Зеленски.

Такође би Украјина морала да обећа да неће дозволити улазак страних војних база или оружја у земљу у замену за заштиту од савезника као што су САД, Велика Британија и Турска. Али статус украјинских територија које су руске снаге заузеле 2014. могао би да буде главни камен спотицања за споразум.

Фото: Профимедиа

 

 

Постоје и други захтеви у овој категорији за које се углавном чини да руској страни спасавају образ. Тако би, према руским захтевима, Украјина морала да прође кроз процес разоружања како би уверила да не представља претњу Русији. У Украјини би морала да постоји заштита за руски језик. А ту је и нешто што се зове денацификација.

Ово је увредљиво за Зеленског, који је и сам Јевреј и чији су рођаци погинули у холокаусту, али турска страна верује да ће то Зеленски лако да прихвати. Можда ће бити довољно да Украјина осуди све облике неонацизма и обећа да ће их сузбити.

Друга категорија ће бити проблематичнија, а у свом телефонском разговору, Путин је рекао да ће бити потребни директни преговори између њега и украјинског председника Зеленског пре него што се постигне договор о овим тачкама. Зеленски је већ рекао да је спреман да се састане са руским председником и преговара са њим један на један.

Фото: Профимедиа/Танјуг/АП

 

 

Статус територија које су зауезеле руске снаге 2014. године би могао да буде највећа препрека за споразум.

Донбас и Крим

Калин је био много мање конкретан у вези са овим питањима, рекавши једноставно да се ради о статусу Донбаса, у источној Украјини, чији су се делови већ отцепили од Украјине и нагласили своју "рускост", као и статус Крима. Иако Калин није улазио у детаље, претпоставља се да ће Русија захтевати да украјинска влада одустане од територије у источној Украјини. То ће бити дубоко спорно.

Друга претпоставка је да ће Русија захтевати да Украјина формално прихвати да Крим, који је Русија анектирала 2014. године, заиста сада припада Русији. Уколико то заиста буде руски захтев, за Украјину ће то бити горка пилула коју треба да прогута.

Саветник украјинског председника Михаил Подољак рекао је да су преговори компликовани.

- Ставови странака су различити. За нас су фундаментална питања неприкосновена - рекао је он.

Украјина се држи свог основног става да задржава суверенитет над областима које су окупирале руске и проруске снаге.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".