Мијатовић је актуелну ситуацију са спортистима упоредио са Балканом деведесетих година прошлог века.

- Последњих дана пуно размишљам о деведесетим годинама, посебно о 1999. када је НАТО два и по месеца бомбардовао Београд, Подгорицу и многе друге градове у Србији и Црној Гори. То су компликоване ствари и трауме због којих се запиташ јесу ли Балканци толико лоши да су то заслужили - рекао је Мијатовић.

Руси су избачени из многих спортова, а посебно је на удару фудбал. Руској репрезентацији забрањен је наступ у баражу за Светско првенство у Катару, а руски клубови су избачени из Европе.

Трофејни спортиста истиче да је увек против рата.

- Ја сам против сваке врсте конфликта и против рата, али постоје неке ствари које тада нисам разумео, а ни сада их не разумем када је реч о рату у Украјини. Због чега спортисти трпе санкције? Спорт је нешто здраво, зашто некоме одузети могућност да се такмичи? Због тога што су политичари донели лоше одлуке? Зашто спортисти морају да плаћају због борби политичара за моћ?

Фото: Н. Параушић

 

 

Мијатовић се осврнуо и на сличну ситуацију која се догодила репрезентацији Југославије пред Европско првенство 1992. године.

- Због сукоба у мојој држави нисмо могли да наступимо на Европском првенству 1992. године. Отишли смо у Шведску, а они су нас избацили као да смо смеће - рекао је Мијатовић и присетио се момента када је у Шпанији посетио репрезентативце Хрватске.

- Са Давором Шукером, Робертом Просинечким, Звонимиром Бобаном сам играо заједно, освојили смо Светско првенство за младе у Чилеу заједно и сада би неки политичари у мојој држави хтели да се не дружим са њима и кажу да сам издајник јер сам их посетио. Спорт мора бити изван таквих ситуација - закључио је Мијатовић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".