Ер Србија је једина авио-компанија из Европе која тренутно може да лети до Русије. Српски авио-превозник тренутно има до 15 летова недељно ка руској престоници, а прошле и ове седмице авиони Ер Србија са путницима су два пута враћени у Београд са лета за Москву због лажне дојаве о бомби у авиону.


Николић каже да нападе на Ер Србију доживљава не само као вид притиска већ и неку врсту специјалног трговинског рата и санкција према нашој земљи. Како каже, нешто што би требало да буде чисто комерцијално питање прешло је на терен политике.

“Овакве притиске не трпе друге иностране авиокомпаније које и даље обављају саобраћај према Русији, већ је само Ер Србија проблем”, навео је Николић.

Николић је напоменуо да чак и ако Ер Србија смањи број летова, пошто то до сада није урадила, то неће бити њена одлука већ ће то урадити под политичким притиском.

“Ер Србија је једина авио-компанија из Европе која може да лети до Русије. Ван Европе, са Русијом су саобраћај обуставили САД, Канада, Јужна Кореја, Јапан и Аустралија (из које и није било директних летова), али све остале државе нису увеле санкције нити су затвориле ваздушни простор, тако да њихови авио-превозници могу да наставе са обављањем редовних линија према Русији, баш исто као и Ер Србија”, објашњава Николић.

На питање каква су његова очекивања по питању даљих летова Ер Србије за Москву, рекао је да то не може да каже пошто се одлуке не доносе комерцијално већ политички.

Ипак, претпоставља да Ер Србија неће смањивати број летова или их чак укидати.

“Али, не могу да будем сигуран да се то неће дестити због политичког притиска”, додао је Николић.

Када је реч о дојавама о експлозиву у авионима Ер Србије, каже да је су претње бомбом у ваздушном саобраћају веома опасна ствар.

“Нисам сигуран, али мислим да се у САД овакве претње чак и када су лажне сматрају терористичким актом и починиоци се сходно томе и санкционишу. Код нас за лажне претње бомбом починиоцима прете смешне казне. Ове две претње, а сигуран сам да ће их бити још су нека врста специјалног рата и ми смо овде у Србији поново између две ватре. То је веома тужно и забрињавајуће”.

Николић очекује да ће се превентивно подићи ниво контра-диверзионе контроле за летове Ер Србије, као код контроле израелских комерцијалних летелица које су већ деценијама изложене сличним претњама.

У Ер Србији нису желели јавно да коментаришу притиске којима је изложена национална авио-компанија.

(Танјуг)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".