Годинама се спекулисало због чега је један, по мишљењима многих, од најбољи рокера напустио "Бијело дугме" у тренутку највеће славе бенда, а Бебек је након више од три деценије одлучио да исприча своју страну приче.

Бебек је, наиме, једном приликом у разговору за Вечерњи лист проговорио о детаљима напуштања групе "Бијело дугме" 1984. године.

Фото: Сарић С.

 

 

- Несугласице су почеле годину пре, у време када је Горан већ увелико одвојен од базе бенда, заправо када више и није био у бенду, већ нас је сматрао саставом који за њега ради. Као човек који воли музику и свој бенд, страховао сам да се не понови ситуација када је политика већ 1976. ушла да направи дар-мар Бијелом дугмету. Почело је да ми смета то што је Горан почео да форсира то да рокенрол мора да "пљује" по нечему и нисам схватио зашто нам је требала песма на албанском. Нисам био ни против те песме ни против албанског, али нисам знао зашто Бијелом дугмету то треба.

Фото: Јутјуб принтскрин/Kova Lski

 

 

- Живели смо у свету у којем је тај потез могао личити на уметничку слободу, а истовремено је могао значити и ово - ако је већ равноправност, онда можемо певати и на албанском. То ме заправо учинило нерасположеним и тада сам почео да размишљам што то мени треба, мени који сам хтео да певам "Селму", "Сањао сам ноћас да те нема" или "Не спавај, мала моја", па сад одједном певам песму која има другачију конотацију. И осим што сам морао да је научим и што ми је било јако тешко да певам на албанском, морао сам тиме пренети и неку поруку, која ће добити одговор у неко следеће време - рекао је једном приликом рокер за хрватске медије и наставио:

- Одговор је дошао већ након два месеца. Заузео сам оштар став и рекао Горану:" Идемо у нови пројекат, али овакве потезе више нећу толерисати. Буде ли тога, изаћи ћу из бенда." И онда је дошао пројекат с песмама које нисам могао сварити, попут "Липе цвату" са стихом "Равна ти је Југославија", посебно што је у политичком смислу на овим просторима дошло до јако озбиљних превирања. Никада се пре у историји није догодило да се из социјализма иде у капитализам. У то време почео се полако назирати и долазак својеврсне катаклизме, при чему нисам желео да одређујем страну, ниједном речју, ниједном песмом, а поготово нисам желео да будем у функцији неког састава ком никада нисам припадао. Тај статус нисам желео да мењам и зато је дошло до нарушавања односа у бенду и расправе која је завршила како је завршила - закључио је том приликом Жељко Бебек.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".