Један од извештаја којег је шпијун из наше престонице послао 29. септембра у 15 сати својој централи има назив „Кампања опозиционих протеста је почела” и ЦИА је недавно са тог текста скинула ознаку тајности, па је објављен на интернет страници агенције.

Ево како је обавештајац описао те догађаје (DOC 0005445147), несумњиво важне за историју наше државе...

„Демократска опозиција Србије (ДОС) овога поподнева започела је своје окупљање у центру Београда како би објавили своју стратегију за преузимање контроле над председавањем СРЈ од стране Слободана Милошевића у наредним данима. Скуп је почео касно и маса је бројала само око 20.000. Високи званичник ДОС-а, Зоран Ђинђић, објавио је да ће други скуп бити одржан у центру Београда, вечерас у 18. по локалном времену и додатни скупови су очекивани по Србији овог викенда. Ђинђић је рекао да је планирано да генерални штрајк широм Србије почне у понедељак.

Фото: Танјуг

 

У многим градовима,насељима и општинама, ученици и наставници бојкотују часове док Војислав Коштуница не постане председник, а доктори, медицинске сестре и трговци планирају да ураде исто, судећи по извештајима новина. Масе, које броје мање хиљаде, окупиле се у Нишу, Чачку, Краљеву, Крагујевцу и Сремској Митровици како би се укључили у дело грађанске непослушности, укључујући блокаде путева, затварање биоскопа и позоришта, као и држање штрајкова који би имали утицај на медицинске центре, транспорт, медије и остале јавне службе.

Председнички кандидат ДОС-а Војислав Коштуница рекао је јуче шефовима мисије ЕУ да он фаворизује стратегију која комбинује ноћне демонстрације како би се извршио притисак на Милошевића у унутрашњости и међународни дипломатски притисак против режима. Међутим, он остаје опрезан са одржавањем генералних штрајкова широм земље јер он сматра да је то превише провокативно, што указује на неке разлике у мишљењу са Ђинђићем о питању опозиционе стратегије. Коштуница је рекао да он такође планира намерне, процедуралне изазове како би натерао Милошевића да прихвати изборни пораз.

Фото: Н. Параушић

 

Новински извештаји указују да Москва и Атина ’истражују опције’ како би убедили Коштуницу да учествује у другом кругу.

Коштуница је данас јавно позвао међународну заједницу, посебно Грчку и Русију, да поново преброји гласачке листиће који доказују да је кандидат ДОС-а победио у првом кругу.

Атина је, према извештајима новина, брзо пристала да пошаље посматраче који би потврдили бројање гласачких листића. У међувремену, изасланик Русије на Балкану, Чижов, планира да путује у Београд у понедељак да покуша да прекине застој између опозиције и режима.

Са друге стране, чини се да Милошевић поново оживљава репресивну политику коју је режим спроводио током предизборне кампање, у припремама за следећи круг.

Новински извештаји показују да је српска полиција против привођења и задржавања активиста ’Отпора’ или њиховог позивања на информативне разговоре ‒ пракса која је престала непосредно после избора.

Југословенске власти су, према новинским извештајима, наредили кореспонденту Би-Би-Сија у Београду да напусти државу у року од 48 сати.”

(Политика)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".