- Наше дипломате раде и разговарале су о неким тачкама могућег дневног реда између нас и Руске Федерације. Желим да се то материјализује и да процес окончања рата, процес мира 100 одсто треба да почне прекидом ватре -  рекао је Зеленски.

Али украјински лидер каже да је отворен за разговоре са руским председником Владимиром Путином и додаје да је разговарао о могућности преговора у Јерусалиму са израелским премијером Нафталијем Бенетом. Осврћући се на Путинове коментаре да су руски и украјински преговарачи постигли неки позитиван напредак, Зеленски каже да му је „драго што види сигнале из Руске Федерације. Последњих 12 година никада нисам чуо речи о могућности дијалога".

Зеленски каже да је руска војска претрпела највеће губитке у последњих неколико деценија – тврдећи да је 31 руски батаљонски одред сада онеспособљен за борбу.

Он захтева да се одмах ослободи градоначелник Мелитопоља којег су, како се извештава, отеле руске снаге, рекавши да је о томе разговарао са француским и немачким лидерима.

- Ово је грађански рат. Ово је рат за нашу независност - рекао је Зеленски.

Зеленски такође каже да Украјина сарађује са Европском комисијом на убрзању свог чланства у ЕУ.

Председник Украјине изјавио је и да су Кијев и Москва, уместо да размењују ултиматуме, започели да воде преговоре о конкретним питањима.

Он је у најновијем обраћању додао и да не види храброст НАТО када се ради о Украјини, као и да нема општег консензуса када је у питању пријем Украјине у Алијансу, преноси Ројтерс.

Како наводи, Запад није довољно укључен у преговоре.

Зеленски је Русији поручио да ће заузети Кијев само ако га сравне са земљом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".