Тог дана ће, сваке седмице до 11. априла, на сајту Министарства трговине бити објављивано ново усклађивање, због турбуленција и поремећаја на нафтном тржишту. Максималне цене бензина БМБ 95 и евродизела у Србији се утврђују тако што се просечној велепродајној дода маржа пумпаџија од шест динара. Министарка трговине Татјана Матић истакла је у петак да одлука о ограничењу цена деривата доприноси очувању животног стандарда грађана и стабилизацији тржишта.

Кретање црног злата на светском тржишту је на геополитичкој клацкалици и зависи од одлука Запада о увођењу санкција Русији, наговештаја могућег постизања споразума у контексту сукоба у Украјини и процене могућности да произвођачи црног злата повећају испоруке. Европска нафта "брент" забележила је недељни пад од 5,5 одсто, и у петак се продавала за 111,87 долара за барел, а седмична вредност америчке оборена је за 6,6 процената и у петак је коштала 108,02 долара. Бојан Станић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије, указује да је на овонедељни пад цене црног злата утицала и нова одлука ЕУ да неће уводити санкције на руске енергенте и њихово одупирање притисцима САД.

Фото: Н.Скендерија

 

 

- Значајно је и што је претходно америчка администрација, која је ограничила увоз руске сирове нафте, поручила да разуме зашто то Европа не може да уради - оцењује Станић. - Међутим, та ситуација већ сутра може да се промени и преокрене, и да САД више притисну ЕУ, уколико се сукоб Русије и Украјине настави.

Стручњак за енергетику Милош Здравковић истиче да одлуке Европске комисије и влада појединих земаља ЕУ директно утичу на цене црног злата и горива.

- Они у неком кратком року сигурно не могу да замене увоз нафте и деривата из Русије, на средњи рок могу, али ће се онда појавити рупе на неким другим тржиштима - објашњава Здравковић. - Русија са производњом од око 10 милиона барела дневно има удео од 10 одсто светске производње нафте. То је тешко надоместити. У том смислу индикативно је и што су Уједњени Арапски Емирати и Саудијска Арабија одбијају да повећају производњу у оквиру ОПЕК-а, што би оборило цену црног злата. Ипак, питање је колика је њихова зависност од САД.

Он указује и да Саудијска Арабија има најлакши начин да на дневном нивоу повећа производњу за три милиона барела. Нафта се, како објашњава, технолошки најлакше добија у пустињи у Персијском заливу, много је теже произвести је у Мексичком заливу или у Сибиру. Подсетимо, недавно је црно злато достизало цену од 139 долара, а аналитичари су почели да упозоравају на опасност од поремећаја на тржишту, чим је њена вредност прешла 95 долара.

Фото: О.Радошевић/Д.Поздеровић

 

 

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ЗАДОВОЉНИ ЈЕФТИНИЈИМ ГОРИВОМ

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ у Србији задовољни су одлуком Владе о субвенционисаној цени евродизела, који за њих неће бити скупљи од 179 динара, бар у наредних месец и по дана. То ће делимично покрити пролећну сетву, која ускоро почиње и траје до маја. Председник Асоцијације пољопривредника Војводине Мирослав Киш оцењује да ће им то сигурно помоћи.

- После пролећне сетве стиже жетва, ваљда ће се и ситуација унормалити до тада - каже Киш. - Држава је требало и раније да се одрекне акциза за пољопривреду.

Да је добра одлука сматра и Јовица Јакшић, председник Националне асоцијације пољопривредника Србије. Како каже свака помоћ је добродошла, иако је и то за њих висока цена. Временски услови сада не дозвољавају сетву, али би било добро да одлука буде продужена. (Ј. Су.)

У АУСТРИЈИ ВИШЕ ОД ТРИ ЕВРА

У Аустрији су све бројнији захтеви политичара, привредника и стручњака за интервенцију државе у заустављању вртоглавог поскупљења горива. Дизел је на појединим пумпама већ прешао три евра по литру, док бензин кошта 2,79 евра. Како Ројтерс пише, малопродајне цене бензина и дизела скочиле су на рекордно високе нивое у многим земљама широм света ове недеље, што је навело владе, од Бразила до Француске, да размотре повећање субвенција или смањење пореза како би заштитиле потрошаче од финансијског притиска. Аналитичари једне од најмоћнијих финансијских група "Џеј-Пи Морган Чејс" и америчке банке предвиђају да би поремећаји у токовима руске нафте могли да подигну цене црног злата од 185 до 200 долара по барелу.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".