- Док Путин наставља немилосрдни напад, САД и савезници, партнери настављају да раде на економском притиску на Путина и даљој изолацији Русије на глобалној сцени. Касније у току дана, заједно са НАТО савезницима, Г7, као и ЕУ, издаћемо заједничко саопштење у којем ћемо објавити неколико нових корака којим ћемо притиснути Путина и сматрати га још више одговорним за његову агресију на Украјину - казао је Бајден.

Фото: Профимедиа

 

Ова одлука отвара пут за увођење тарифа на широк спектар руске робе.

У Сједињеним Америчким Државама, за укидање статуса "трајних нормалних трговинских односа" (ПНТР) Русији, потребна је сагласност Конгреса, али посланици у оба дома и са обе стране политичког коридора већ су сигнализирали подршку, рекла су раније два америчка званичника за Ројтерс.

Бајден додаје да то значи да ће САД забранити увоз алкохола, морске хране, као што су водка и кавијар из Русије, и дијаманата.

Он је, такође, рекао ће Америка слати новац, храну и помоћ Украјини, као и да ће отворити врата за украјинске избеглице.

- Разговарао сам са председником Украјине, Зеленским. Народ САД чврсто стоји уз народ Украјине. Као што сам раније рекао, нећемо ратовати са Русијом, јер би рат НАТО и Русије био трећи светски рат - казао је Бајден.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".