Ким је извршио инспекцију станице за лансирање сателита Сохае у Донгчанг-рију на северозападу земље, саопштила је Корејска централна новинска агенција (КЦНА), иако није навела када је он посетио објекат, који је раније коришћен за тестирање мотора за интерконтинентале балистичке пројектиле (ИЦБМ), преноси агенција Кјодо.


Он је позвао на модернизацију објекта како би "различите ракете могле да буду лансиране у будућности, за ношење вишенаменских сателита, укључујући и војни извиђачки сателит", наводи КЦНА.

Извештај је дошао неколико сати након што су САД саопштиле да је Пјонгјанг тестирао нови ИЦБМ систем, током своја два последња лансирања ракета обављена 27. фебруара и 5. марта.

Северна Кореја је уништила део овог постројења, свог главног места за тестирање ракетних мотора, након Кимовог првог самита са тадашњим председником САД Доналдом Трампом 2018. године, али је касније почела са обновом објекта.

По мишљењима неких аналитичара, Северна Кореја би могла да тестира ИЦБМ око 15. априла, на 110. годишњицу рођења Ким Ил Сунга, оснивача земље и деде актуелног лидера, наводи Кјодо.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".