- На сутрашњој седници морамо да разматрамо и проблем путовања наших грађана у иностранство и да гледамо да им помогнемо, јер хиљаде наших људи не могу у Западну Европу, Америку, Канаду, Аустралију и друге земље зато што су вакцинисани кинеском Синофарм или руском Спутњик вакцином, које Запад не признаје, па испада као да уопште нису ни вакцинисани. Да би наши људи могли да иду у све те земље морају да имају РНК вакцину, какве су Фајзерова и Модернина. Предложићемо да им се омогући да приме две РНК вакцине. А да би то и могли, мора да прође најмање три месеца од треће дозе или друге, ако нису примили трећу. Разматраћемо сутра да им одобримо примање четврте и пете дозе вакцине - каже проф. Тиодоровић.

На наше питање да ли ће бити потребна потврда о предстојећем путовању за четврту и пету дозу цепива, проф. Тиодоровић наводи да све вакцине увек одобрава и лекар на вакциналном пункту, а да не зна да ли ће бити потребна и потврде јер је то техничка ствар.

Он додаје да ће медицински део кризног штаба предложити и увођење четврте дозе вакцине из здравствених разлога.

- Препоручићемо да четврту дозу приме сви старији од 60 година и сви са хроничним болестима, а они не морају нужно бити и старији, као и особе које имају имунудефицијенцију. Од треће дозе, коју су углавном сви у тим категоријама и примили, прошло је и више од шест месеци. Наравно, и сви остали који хоће моћи ће да приме четврту дозу, али наша препорука се првенствено односи на ризичне категорије - истиче проф. Тиодоровић.

На сутрашњој седници у историју ће отићи и ковид пропуснице које ни нису људски заживеле у Србији.

- Медицински део кризног штаба тражи укидање ковид пропусница, што сматрам да је апсолутно на месту јер су изгубиле свој смисао. Иако су уведене да важе само од 20 часова, а не да важе 24 сата како смо раније тражили, ни то се уопште не поштује. Такође, укинућемо и карантин за контакте заражених, што значи за здраве који су били у контакту с оболелима од ковида. Али, не и изолација за ковид позитивне која остаје седам дана - наводи проф. Тиодоровић и подсећа да после седам дана на тестирање иду само здравствени радници који немају симптоме, па ако се испостави да су и даље позитивни, изолација се продужава три дана и после укупно 10 дана враћају се на посао.

 

На снази је и забрана окупљања више од 500 људи у затвореном, а на наше питање да ли ће то кризни штаб сутра и то укинут, проф. Тиодоровић каже:

- Па ни то нико живи не поштује. Погледајте колико је људи на утакмицама, скуповима, свугде. А да ли ће и то званично бити укинуто, не знам. Не заборавите да кризни штаб предлаже, а Влада Србије је та која доноси коначну одлуку - наглашава проф. Тиодоровић и додаје да ће од мера остати маска у затвореном, дистанца и дезинфекција руку.

Професор упозорава и да корона бројке полако расту.

- На делу је клацкалица, мало опадну, мало порасту и не треба се шалити. Омикрон није шала, пре свега за старије, хроничне и оне с падом имунитета, без обзира на узраст - истиче проф. Тиодоровић.

(Курир)