- Југославија, Либија, а сада и Авганистан. Зар је могло нешто друго да се очекује? Трилион је потрошен у празно - приметио је он.

Грушко је подсетио да су у НАТО-у 20 година говорили о тврђави - трансатлантске слоге и о узимању у обзир мишљења сваког члана Алијансе: "заједно смо дошли, заједно ћемо и отићи". Америка је рекла: ‘Доста је’, и целокупно трансатлантско јединство се појавило у свој својој слави - констатовао је Грушко.

Он је навео и да је Русија раније предлагала НАТО-у да се направи алгоритам акција на тему Авганистана у случају евакуације у кризним ситуацијама, међутим, Алијанса није била заинтересована.

 

 

- Као резултат ове ароганције појављују се захтеви без пардона да државе-чланице ОДКБ сада отворе границе за све који су са НАТО-ом сарађивали - додао је дипломата.

Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља након што је почела офанзива талибана на велике градове.

Талибани (терористичка организација забрањена у Русији) су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, "спречио крвопролиће".