Сергеј Хрушчов, син Никите Хрушчова, некадашњег генералног секретара СССР-а, пре 5 година коментарисао је тадашње наводе 

Кијева да је Крим незаконитим путем припојен Русији, истакавши да је, када је реч о неповредивости државних граница, онда потребно да се Украјина првобитно врати у састав Совјетског Савеза.

- Ако говоримо о неповредивости граница, онда је првенствено неопходно вратити Украјину у састав Совјетског Савеза. Границе нису непомичне, а када је реч о Криму — то је завршен случај - истакао је пре пар година на питања медија.

Подсетимо, Сергеј Хрушчов је пре пар година у интервјуу за украјинску телевизију "112" рекао да предаја Крима Украјини није била политички мотивисана, већ да је у питању било чисто техничко питање како би се решили многобројни бирократски проблеми у вези са инвестицијама на том полуострву.

Ипак, и поред тога Сергеј Хрушчов није оспоравао чињеницу да је пре припајања Крима СР Украјини, то полуострво било у саставу руске државе.

Фото: Профимедиа

 

 

Подсетимо, Крим је 19. фебруара 1954. године одлуком Врховног савета СССР-а ушао у састав Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике, а иницијатор декрета био је тадашњи лидер Никита Хрушчов. Након распада СССР-а, Крим је остао у саставу Украјине.

Међутим, након референдума у марту 2014. године, грађани Крима одлучили су да полуострво буде припојено Руској Федерацији.

(Спутњик)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".