Светски покрет „Me too“ који је започео када су многе глумице пријавиле холивудског продуцента Харвија Вајнстајна за сексуално узнемиравање дало је подршку домаћим јавним личностима да ураде исто. И док у Србији траје суђење Мирославу Мики Алексићу ког су бивше полазнице школе „Ствар срца“ пријавиле за сексуално злостављање, певачица Лепа Брена, свесна свог утицаја на јавност и друштвене одговорности, по први пут је проговорила о злостављању.


Једна од највећих балканских звезда је с кнедлом у грлу причала о овој нимало лакој теми и шокирала многе када је рекла да је уверена да је свака жена у неком периоду свог живота трпела злостављање.

Брена је такође прокоментарисала и рад једне студенткиње Факултета драмских уметности, која тврди да њена песма „Робиња“ подржава насиље над женама, и објаснила због чега је 1989. године отпевала ту нумеру.

Фото: Д. Мишић

 

- Песма „Робиња“ је везана за љубав, то је метафора. У време када је настала није имала такву конотацију као сада када су жене много слободније и отворено причају о насиљу које су доживљавале - рекла је Брена, која не крије колико је ова тема занима.

- Упућена сам у случајеве насиља над женама, а помно пратим ту причу и на светском нивоу. Волела бих да се друштво озбиљно позабави темом злостављања жена, деце, као и педофилијом. Мислим да би требало законом много строже кажњавати таква дела. Такође, јавне личности, али и сви људи треба да дају подршку жртвама насиља. Сви који су икада доживљавали злостављање треба да иступе и да отворено говоре о свом проблему, да се огласе. Мислим да не постоји женска особа која није злостављана на било какав начин - рекла је певачица.

- Једина разлика је та што је раније жене било срамота и страх да ту кажу. Такође веома је присутна и осуда народа, многи постављају питање зашто нисте раније то рекли. Па можда пре 30 година нисам имала храбрости, подршку јавности… Данас би то требало да буде другачије - рекла је Брена.

Некада најпопуларнија певачица бивше Југославије признаје да јој недостаје време када је са „Слатким грехом“ правила велика концерте јер је то био показатељ успеха.

- Данашњи наступи се доста разликују.  Од ’82. до ’91. године имала сам по два концерта дневно са „Слатким грехом“, путовали смо, организовали турнеје… након свега што се издешавало ’91. године концерти су малтене нестали. Када се стање у региону смирило, певачи су се вратили наступима, али то није било исто - рекла је певачица.


 Пред наступ ми је потребан мир

Брена је била искрена и открила да ли пред наступе од власника локала тражи специјалне услове.

- Искрена да будем, углавном дођем сат, два пред наступ, већ спремна. Имам готову и фризуру и шминку. Једино не волим да око мене буде гужва, вика, да се ствара паника. Битно ми је да на бину изађем у душевном миру - рекла је она.


Погађа ме рат у Украјини

Фото: АТА имагес

 

 

Брена се осврнула и на ратно стање у Украјини које већ данима потреса цео свет.

- Не бих много коментарисала ситуацију у Украјини. Многи певачи хоће да покажу колико су паметни и информисани, али мени јако тешко пада да коментаришем било какву политичку или ратну тему зато што смо ми на Балкану такве ствари доживљавали неколико пута и све нас то погађа и узнемирава. Ратне тематике одмах утичу и на цену гаса, нафте, на економију, миграције људи… Када се тако нешто деси, сви су погођени - рекла је Брена.

(Ало)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".