Познато је да је Амерички председник Роналд Реган у младости био глумац. Међу актуелним државницима данас најпознатији глумац је украјински председник Володимир Зеленски. 

На политичким сценама балканских држава није редак случај да се глумци отисну у "политичке воде", али само у биографији једног председника стоји да је глумио на филму.

Мало је познато да је бивши хрватски председник Стјепан Месић забележио пар глумачких улога пре и после своје политичке каријере.

Давне 1956. године као млади студент права у Загребу, Месић је прихватио позив за улогу у филму "Не окрећи се сине". Био је статиста, и тумачио је ни мање ни више - лик усташког официра.   

- Тачно је, статирао сам у сценама полицијске потере и вожње у трамвају, не знам бисте ли ме препознали - присећао се Месећ у једном од интервјуа за хрватску телевизију пре неколико година. Ипак, свесно или не, изоставио је да помене да је тај лик био усташа. 

Иначе филм "Не окрећи се сине" снимљен је 1956. године. Режирао га је Бранко Бауер по истоименој књизи Арсена Диклића.

Стјепан Месић вратио се у филмске воде 2011. године када је прихватио позив Филипа Шоваговића да учествује на снимању филма "Висока модна напетост". За разлику од предходне улоге усташе, на овом филмском сету тумачио је председника државе. 

До сада није коментарисао где му је улога била боља.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".