Света мученица Доротеја је, према предању, била угледна и невероватно лепа девојка.

Од рођења је живела као хришћанка, по обичајима и правилима цркве.

Ово се није допало локалном велможи, па је код Доротеје послао две незнабожачке сестре – Христину и Калисту, како би је оне одвратиле од Христа.

Међутим, догодило се супротно – уместо да натерају Доротеју да престане да верује, ускоро су обе сестре постале хришћанке.

Бесан, велможа је наредио да се сестре убију, а Доротеја спали.

Када је чула пресуду Доротеја се, према причи, обрадовала рекавши да ће на тај начин и она бити сједињена са Христом на небу.

Велможа је исмејао девојчино веровање и у шали јој добацио да би било добро да му из раја донесе јабуке и цвеће од шипка.

 

Фото: Д. Дозет

 

 

Предање каже да се тада догодило чудо! Када је Света Доротеја већ била на ломачи, појавио се дечак који је носио, иако је била зима, три дивне јабуке и три црвена цвета од шипка.

То беше анђео који је на Доротејину молбу донео дарове велможи.

Овај, сав престрављен, нареди да се Доротеја ослободи и ускоро и сам постаде хришћанин.

Празник Свете мученице Доротеје у српском народу је највише везан управо за биљку која је по предању ову светитељку спасла страшне смрти – шипак. Срби верују да шипак "гаси жеђ" од грознице.

Сви који поштују народне обичаје данас треба да поједу макар један шипак или попију чај од ове биљке јер се верује да ће тако бити здрави преко целе године.

Такође, шипак ће, кажу старији, несигурним и плашљивим људима који га поједу на празник Свете Доротеје, помоћи да стекну веру у себе, постану самоуверени и пронађу снаге да се изборе са свим животним недаћама.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".