Планина Чемерно налази се између Краљева и Ивањице, северно од Студенице и на левој страни Ибра. Њено име се везује за чемеран живот на опустелој, неприступачној планини, али и за биљку чемерику која има отровне састојке и користила се у народној медицини. Села су практично опустела, али ова планина чува једну од најкрвавијих тајни српске историје, тврде историчари и мештани.

Током Првог светског рата, у новембру 1915. године ту је одиграна једна од најважнијих и најсмртоноснијих битака у којој је страдало више од 2.000 српских војника.

На врху планине Чемерно налазила се трећа линија ровова које су ископали војници Краљевине Србије бранећи на овим положајима одступницу Прве српске армије. Уколико би непријатељ то пробио, све би би било готово.

Снег на је на овој планини 11. и 12. новембра био преко метар, а тада су се водиле жестоке борбе у којима је погинуло највише војника Краљевине Србије за сва ратовања која је водила тадашња држава, причали су историчари.

Ниједан српски војник није достојно сахрањен

Аустријанци су у бици на Чемерну изгубили око 625 људи које су покопали када је окопнио снег, а када су се промениле политичке прилике, 1935. године платили да се ископају и пребаце у отаџбину. Кости наших предака још су расуте по овој планини, причају мештани.

Они наглашавају да никада није направљена листа погинулих, и ниједан војник није достојно сахрањен. Често говоре да су шетајући планином проналазили кости српских бораца те и да је читав врх био препун остатака српских војника који никад нису сахрањени. Због непријатног мириса који се ширио планином врх је добио назив Смрдључ.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".