Код нас мере постоје углавном "само на папиру", па Кризни штаб, чије је заседање незванично најављено за следећу недељу, ако би доносио такву одлуку, формално може да укине само оно што се у пракси ионако углавном не поштује. Холандија је најавила "повратак у нормалу" од 25. фебруара, Аустрија од 1. марта, Немачка 20 дана касније...

Нама суседна Аустрија, рецимо, тренутно је 10. у Европи са 2.447 просечно инфицираних за седам дана на 100.000 становника, а по истим параметрима Словенија је на 11. месту. Бројеви новоинфицираних су, и поред смиривања ситуације, у готово свим земљама још вишеструко већи него када су се земље затварале пред налетом ковида, а СЗО упозорава да се епидемија помера ка истоку Европе.

Са 6.298 инфицираних за последња 24 сата, и падом броја хоспитализованих, Србија сада има значајно мирнију ситуацију. Број умрлих је још висок, што је уобичајено за крај таласа - у петак их је било 62. Ако се и буде повећавао број новоинфицираних, што би могло да се догоди после празника, епидемиолози не очекују да ће број позитивних тестова премашити 10.000 дневно. Чињеница је, међутим, да још рачунају да кроз здравствени систем пролази тек сваки трећи оболели, јер због благих симптома већина не долази код лекара. Процена је да је сад сваки 10. инфицирани заражен делта сојем.

Доктор Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски венац и координатор вакциналног пункта на Београдском сајму, каже да и даље постоји велики притисак на примарну здравствену заштиту.

- Ако смо у јануару имали више од 350.000 инфицираних особа, у фебруару готово 200.000, тај тренд је смањен за око 20 одсто. Број позитивних пацијената, у односу на прве прегледе, који је у јануару био и 70 одсто, сада је спуштен на 40 процената - каже др Бекић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".