Њихово село им је захвално - заштитили су га од поплава! У околини села Јели на североистоку Кине, пре 53 године била је пустош - само коров и стене. Поплаве су често мориле непрегледну, готово јалову земљу. У једном сеоском дому чули су се врисци. Зрак су парали порођајни крици жене и бебе. Родио се Јиа Хаиксиа, а његова мајка је вероватно заплакала - што од среће, што од туге. Јер, њено новорођенче је било слепо на једно око.

 

 

Исте године (1962), у истом селу, родио се још један Јиа - Јиа Венки. Порођај је прошао без суза туге, али после три лета и његова мати је заплакала - њен син је у несрећи изгубио обе руке! Њихово село Јели су и даље мучиле стравичне поплаве.

Године су пролазиле, вода је долазила и одлазила. Несрећа је, како то неретко бива, била неумерена. Једнооки Јиа Хаиксиа је на послу постао безоки. Изгубио је и друго око у несрећи на раду. Прича о двојици Јиа добија ноте велике трагедије. Крај живота за слепог и безруког мушкарца? Неће моћи - живот је јачи од несреће!

Јиа и Јиа (зваћемо их Мишко и Мишко - тако њихова имена посрбљује гугл преводилац) постали су једно. Постали су нераздвојни пријатељи. Иако нису могли да пронађу посао, нису се предавали. Морали су својим животима да подаре смисао, већи и од самог пријатељства. Решили су да узму у закуп 8 хектара пустоши око њиховог села и да учине велику ствар за будућа поколења. Засадиће шуму! Заштитиће село од поплава!

Што су Мишко и Мишко наумили, то су и урадили. За више од 10 година јединственог тимског рада они су посадили више од 10.000 садница.

Сваког јутра они устају у седам и крећу у акцију. Пошто немају довољно новца да купе саднице, они секу гране са дрвећа и полажу их у земљу и стварају нови живот. Раме уз раме, Мишко и Мишко су научили да се изборе са својим "недостацима". Венки често на раменима носи Хаиксиа и тако газе реку. Заузврат, Хаиксиа се пење на дрвеће и прибавља нове саднице. Када их засаде, Венки их залива. Тимски рад вредан више од 10.000 дрвећа за више од 10 лета. И вреднији од тога!

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".