Она оцењује да су из Москве и раније долазиле сличне тврдње које чињенице на терену нису доказале.

- Желимо да тачно разумемо шта они мисле под деескалцијом и желимо да поврдимо да се то заиста и дешава. Погледаћемо ситуацију и знацемнмо више у наредних дан или два, поручила је Смит.

Америчка амабасадорка у разговору са новинарима каже да ће предстојећи министарски састанак чланица Алијансе бити прилика да се сагледа тренутна ситуација у вези с Украјином и размотре даљи потези НАТО.

Смит констатује да су последњих недеља и САД и други савезници у оквиру НАТО појачали своје присуство у Централној и Источној Европи.

Наводи и да су САД са 5000 војника појачале своје присуство у Румунији, Пољској и Немачкој, а да су сличне одлуке донеле и Данска, Велика Британија, Немачка, Француска, Шпанија, и Холандија.

- Русија је та која се стално жали да се НАТО трупе све више приближавају њеним границама, али су заправо руске акције и агресија резултирале са више војске НАТО у Централној и Истичој Европи, каже Смит.

Она понавља да су све чалнице Алијансе јасно пренеле поруку Русији да је НАТО спреман за дијалог, али и на наметање озбиљних последица уколико Русија настави с инвазијом на Украјину.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".