Рођен 1810. године у Галицији, аутономној шпанској покрајини која се граничи са Португалијом, Алвес је од малих ногу радио као слуга у домовима богатих грађана у Лисабону. Када је напунио 26 година почео је да ради у кућама дуж Аквадукта Агвас ливрес, канала дугог 18 километара који не само да је снабдевао град водом, већ је био и мост и пут којим су пролазили трговци. Управо на том месту, Диого Алвес започео је серију својих убистава.

Фото: Профимедиа

Алвес је своје жртве чекао на мосту док су се враћали из града са зарађеним новцем. Након што би их опљачкао, бацао их је са 65 метара високог аквадукта. Полиција је најпре мислила да је у питању серија самоубистава, али је локално становништво убрзо почело да сумња да је међу њима убица. У наредне три године Алвес је усмртио 70 људи, а полиција је на крају затворила мост. Ипак, то није спречило Диога да настави са свирепим делима. Он је оформио банду која је пљачкала и убијала власнике богатих резиденција у којима је радио, а након што је провалио у кућу једног лекара и убио целу породицу, полиција га је ухватила.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Убица са аквадукта је погубљен вешањем, али то није био крај његове приче. Наиме, Алвес је погубљен у доба када је френологија као наука је била тек у зачетку. Ту дисциплину, данас сматрану као псеудонаука, развио је немачки лекар Франц Јозеф Гал. Френологија је тврдила да облик лобање открива карактер, па и склоности човека. Стога не чуди да су се португалски френолози заинтересовали за главу криминалца попут Алвеса.

Диого је постхумно постао славан, а његова глава је заједно с остатком тела надахнула стрип, фиктивну биографију, роман, као и неми филм из 1911. године - "Os Crimes de Diogo Alves" ("Злочини Диога Алвеса").

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".