Порука и фотографије које су медицинске сестре објавиле на свом Инстаграм профилу трећег фебруара, подељене су до сада преко 12 милиона пута. Циљ објаве је био да покаже другим родитељима како изгледа наоко благи симптом који прати менингитис. Беба је једва извукла живу главу. Наиме, наоко ситна мрља на телу једномесечног јечака је била знак нечег врло опасног. Мајка дечака, која је решила да остане анонимна, своје упозорење послала је медицинским сестрама које стоје иза популарног Инстаграм профила "Tiny Hearts Education". Испричала је да се забринула када је на нози свог сина угледала ситан љубичасти траг, за који се накнадно показало да је симптом менингокока.

- Од мале мрље до тешко болесног дечака року од 12 сати. Страшно - написала је забринута мама па појаснила да је, након купања, на леђима, трбуху и рукама сина уочила мрље.

- Биле су љубичасте боје, не веће од мог малог нокта и нису бледиле.

Она је додала  да су одлучили да позову  Хитну помоћ како би проверили шта се догађа.  Испоставило се да је реч о зарази менингококом, најчешћим узрочником менингитиса код деце од 2 до 5 година. 

Менингитиси представљају упалу меких можданица или менинга, које обавијају мождано ткиво и кичмену мождину. Упале менинга могу бити узроковане бактеријама, вирусима, гљивицама, токсинима и различитим физичким и хемијским агенсима.

Најбројније су вирусне упале меких можданих овојница, али су бактеријске упале најопасније јер су праћене са највећом смртношћу и могућим трајним последицама оштећења мозга.

Најчешћи узрочници вирусних менингитиса су из групе ентеровируса (ехо и коксаки), а практично сви вируси могу изазвати менингитис (вирус западног Нила, херпес вируси, вируси осипних грозница, заушака и др). Вирусни менинигитиси су најчешћи лети.

Најчешћи узрочници бактеријских менингитиса су: менингокок, пнеумокок, пиогени стрептокок, златни стафилокок, хемофилус инфлуенце, ешерихија коли, клебсијела пнеумоније, листерија моноцитогенес, бацил туберкулозе и др.

Бактерије на мождане овојнице доспевају путем крви и лимфе са плућа, коже, синуса, средњег уха...

Разликовање вирусних и бактеријских менингитиса је изузетно важно јер правовремена специфична антибиотска терапија код бактеријских менингитиса спасава живот болесника. За њихово разликовање пресудна је лумбална пункција.

Најчешћи симптоми менингитиса су повишена температура, главобоља, повраћање, преосетљивост на светлост (фотофобија), а уколико је захваћен и мозак, и поремећаји свести и неуролошки испади.

(Најжена.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".