Празник овог светитеља још се обележава и 26. новембра, а данашњи дан је посвећен преносу његових моштију из јерменског села Комана у Цариград 438. године.

Свети Јован Златоусти поштује се у целом хришћанском свету. Био је патријарх у Цариграду и аутор књиге "О свештенству", као и неколико веома цењених беседа због чега је и добио надимак "Златоусти".

Фото: СПЦ

Верници са наших простора још га називају и "златном трубом Православља" због упорности и жара којима је у својим говорима људима указивао на снагу и исправност хришћанства. Предање каже да је био веома цењен међу обичним народом коме се радо обраћао и тумачио му Свето писмо.

Свети Јован Златоусти у Србији се сматра једним од најученијих светитеља, па се верује да на данашњи дан сваки верник треба да, у част овог свеца, узме неку драгу књигу и из ње прочита макар део.

У неким крајевима Србије још се и данас верује да жене на празник Светог Јована Златоустог не смеју да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер овај светитељ не жели да оне на његов празник раде већ да се сви пођеднако, уз неку добру књигу, опусте и посвете духовном развоју пре него материјалном богаћењу.

Шта ако пукне конац на Св. Јована

У појединим крајевима Србије, жене које се на Свету Петку моле да затрудне или да се лакше породе, око руке обмотају конац. Од Свете Петке до Јована Златоустог прође месец дана, за то време конац стоји на руци, а ако пукне баш на Светог Јована, сматра се да то не слути на добро.

Ако већ успете да побегнете од обавеза у овом стресном времену, прошетајте и до цркве. Запалите свећу у част Светог Јована Златоустог и помолите му се. Видећете, након тога све ће вам у животу ићи лакше.

Поуке Светог Јована Златоустог:

– Бог је пријатељ тишине: погледајте како природа, дрвеће, трава, цвијеће, расте у тишини. Потребна нам је тишина да бисмо могли да дотакнемо душе.

– Кад кренеш да исправљаш рђаву навику, онда макар једном, макар два пута, па макар и двадесет пута преступио закон, НЕ ОЧАЈАВАЈ, но прихвати се истога труда и сигурно ћеш постати победилац.

– Пре ће трава издржати силу огња, него ли ђаво пламен љубави.

– Не одлажи за сутра: то сутра нема краја.

– Господ вам заповеда да избегавате бучна и немирна места, да би се молиле у тишини свога дома, јер је пребивање у самоћи и далеко од друштва злих људи веома корисно. Брод који није изложен бури, плови мирно. Тако се и душа која није заузета друштвеним пословима налази у пристаништу. Зато жене треба да буду благоразумније од мужева, јер су оне везане за домаће послове. И Јаков није чинио зло јер је живео у кући, ослобођен спољних брига. Није без разлога у Светом Писму о њему написано: да живљаше у шаторима (Постање 25, 27). Рећи ћеш да и у кући има много брига. То је зато, што ти сама тако хоћеш, и сама себе окружујеш мноштвом брига.

– Ако имаш рећи нешто корисно тада отвори уста, ако пак, нема ничег неопходног, онда ћути, јер то је боље.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".