Др Нела Митић, пнеумофизиолог из Бора, наглашава да је вакцинација најаче оружје у борби против ове вирусне инфекције, а да бисмо се сачували од заражавања неопходно је и поштовати епидемиолошке мере. Она истиче да су пацијенти највише грешили са употребом антибиотика на своју руку и касним одласком код лекара.

- Сви они који су се сами лечили од ковида, на крају су у тешком стању долазили у болницу. Иако је реч о ретким случајевима, не смемо занемарити да се и то дешавало. Било је случајева да се не јаве одмах лекару када добију прве симптоме, седе кући и одуговлаче са одласком у ковид амбуланту где се обављају први прегледи - каже Митићева.

Она наглашава да је углавном реч о невакцинисаним особама које су у страху од било какве посете лекару.

Кад се јаве лекару већ су за кисеоник и болницу

- Имали смо пацијенте који се једноставно плаше сваког одласка код лекара, али и оне што мисле да сами све најбоље знају. Такви кад добију терапију против вируса у ковид амбуланти, они не пију те лекове. Дешавало се да им лекар напише антивирусну терапију, они то одбаце и не узимају редовно или чак никако, јер има доста таблета које треба да попију. С таквим пацијентима је најтеже радити, они сматрају да ти лекови не помажу, већ пију антибиотике које су раније користили и за које "поуздано знају да делују".

- Било је и случајева да од прописане терапије узимају само антибиотик који им је преписао доктор, али не узимају остале антивирусне лекове. Код неких видимо да има кутију антивирусног лека али да није користио лек. Када се стање погорша и такви пацијенти заврше на болничком лечењу, они су већ у тежем стању и морамо да их укључимо на кисеоник. Имају високу температуру, отежано дишу, и ту већ треба да се укључи и антибиотска и антивирусна терапија, и све остало што користимо при лечењу и захтевају интезивно праћење - додаје наша саговорница.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".