Сеничић је подсетио да засад грађани Србије могу без ограничења да путују у БиХ и у Мађарску.


- Оне не захтевају ништа осим пасоша, док све остале имају посебне регулативе - каже Сеничић за РТС.

Како је објаснио директор Јуте, у Италији смо на црвеној листи, тамо не можемо туристички да идемо, већ само да пролазимо кроз транзит и то у року од 36 сати.

- Високе су казне ако вас ухвате, тако да нико не треба са тим да се игра. Казне су и до неколико година забране уласка у Италију и ЕУ - напомиње Сеничић.

Каже да је и Бугарска била најавила потпуно затварање за грађане Србије, али се то недавно променило.

За улазак у Немачку и Аустрију довољан је негативан пи-си-ар или антигенски тест, односно потврда да сте прележали ковид.

Фото: Депозитфото

 

 


Сеничић истиче да постоје ограничења и за вакцинисане, односно да не признају све државе чланице ЕУ све вакцине.

- Већина прихвата Синофарм, али велики број земаља не прихвата вакцину ''Спутњик В''. Синофарм, на пример, не прихватају Немачка и Француска, а Аустрија прима Синофарм, али не и ''Спутњик В'' - објашњава Сеничић и додаје да те податке треба проверавати на дневном нивоу на сајту Министарства спољних послова или Јуте.

Директор Јуте се нада да ће крајем марта имати јасне регулативе за летњу сезону.

У Европској унији од 1. фебруара је почела примена правила којим се дигитални ковид сертификати о вакцинацији прихватају у периоду од девет месеци од комплетирања примарне вакцинације.

Нови модел за путовања, предвиђа да би за улазак у неку земљу требало да буде важан једино епидемијски статус.

- У највећем броју случајева, земље ЕУ захтевају, осим потврде о вакцинацији и негативан пи-си-ар или антигенски тест. Грчка од понедељка укида ту обавезу. Надамо се да је то увод у сезону која ће макар личити на претходну - каже Сеничић.

Према новим правилима, не узима се више у обзир епидемијска ситуација у земљи из које путник долази, већ искључиво појединачни статус путника који улази у земље ЕУ.

- Препорука Европске комисије није обавезујућа, али надамо се да ће бити као прошли пут, када је велики број земаља прихватио препоруку, да не сврставамо земље у црвену, жуту, зелену - навео је Сеничић.

Ковид сертификат је важећи ако није прошло више од 270 дана од примања друге дозе, односно ако је примљена бустер доза.

- Европска комисија је тражила од чланица да нема одреднице важења рока бустер дозе - истакао је Сеничић.

И невакцинисани путници ће моћи да путују, али они ће морати са собом да имају негативан пи-си-ар или негативни антигенски тест.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".