Осим хигијене, минђуше је потребно чистити и због одржавања њиховог првобитног изгледа, али и због спречавања инфекција уха.

Наушнице које носите свакодневно потребно је чистити два пута недељно, а исто важи и за оне које носите повремено.

Чак и пре ношења их треба дезинфиковати, а ако је реч о сребрним минђушама, довољно је једном месечно да их очисите, јер сребро тамни.

Фото: Профимедиа

 

Како да их очистите, а да их не оштетите?

Накит се са разлогом одлаже у кутије обложене меканим тканинама, али и етикетама које упозоравају како руковати њиме. Посебну пажњу треба обратити на осетљиве материјале попут опала и сребра, јер они лакше оксидирају.

О оваквим минђушама би требало више да водите рачуна и чистите их штапићима за уши, како бисте дошли до теже доступних подручја, посебно уколико имају неку врсту камена или необичан облик.

Сребрни накит можете очистити сапуном и водом, иако је тамњење неминовно, посебно када се истроши додатни премаз.

Фото: Профимедиа

 

Искористите хидроген

Ова течност дезинфикује и уклања нечистоће. Осим тога, може вратити сјај златном накиту. Све што је потребно јесте да на тупфер накапате хидроген и нежно обришете наушнице.

За више запрљане минђуше користите методу потапања. Сипајте хидроген и оставите минђуше неко време потопљене у њему. Потом их ставите у чашу вруће воде и пустите да одстоје један минут, а онда искористите штапиће за уши како бисте уклонили остатке нечистоћа.

Фото: Профимедиа

 

Детерџент за посуђе и вода

Уколико немате времена или имате много накита, можете га потопити у топлој води са додатком детерџента за посуђе. За чашу воде, довољна је кап детерџента.

После 15 минута потапања, нежно уклоните нечистоће четкицом за зубе и исперите чистом водом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".