Од тих дана до данас "правила игре" су се мењала, а оболело је више од милион становника наше земље. Забележено је и 13,748‬ смртних случајева. Међу бројним преминулима од последица короне нашао се и значајан број јавних личности. Корона је однела глумце, спортисте, политичаре, музичаре, лекаре, свештена лица...

Са списка од више од 13,000 преминулих, издвојили смо само нека имена. Међу онима за којима су жалиле све генерације били су Балашевић, Лане Гутовић, Тозовац, Власта, митрополит Амфилохије, патријарх Иринеј... Иако се многих од њих сећамо у годинама пуне снаге, када су бележили своје највеће успехе, у кратком подсећању на познате којима је корона одузела живот, већина их је газила седму, осму, па и десету деценију.

Прву жртву међу јавним личностима корона је однела 1. априла 2020. Реч је уједно о првом потврђеном случају оболелог међу члановима Владе. Тог дана на свој 63. рођендан преминуо је државни секретар у Министарству заштите животне средине Бранислав Блажић. Био је један од оснивача Српске напредне странке и члан председништва СНС.

Фото: Танјуг

 

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић преминуо је од последица корона вируса са 82 године. Упокојио се 30. октобра 2020. године, а десет дана раније тестови су показали да је негативан на вирус. Међутим, ситуација се погоршала дан пре смрти када су се јавиле тегобе са дисањем.

Фото: Новости

 

Глумац Иван Бекјарев (74) преминуо је 16. новембра. Био је позитиван на вирус од краја октобра. Тада је саопштено да је обустављено снимање филма "Било једном у Србији".

Фото: Петар Милошевић

 

 

Неколико дана касније умро је српски патријарх Иринеј Гавриловић (90). Вест да је 45. врховни поглавар Српске православне цркве заражен вирусом стигла је 4. новембра. Хоспитализован је дан касније, а преминуо 20. новембра.

Фото: Танјуг

 

Бубњар Амадеус бенда Бојан Златановић Токан преминуо је од последица корона вируса у 45. години, 24. новембра. Лечен је у Београду. Био је прикључен на респиратор.

Фото: Гранд ТВ принтскрин, П. Милошевић

 

Басиста Рибље чорбе Миша Алексић (67) преминуо је 29. новембра. Битку са короном изгубио је на болничком лечњу. Данима пре смрти такође је био прикључен на респиратор.

Од кантаутора Ђорђа Балашевића (68) опростили смо се 19. фебруара ове године. И он је преминуо на болничком лечењу, где је смештен због упале плућа.

Фото: Н. Фифић

 

Бубњар Драгољуб Ђуричић преминуо је 15. марта у 69. години. Месец дана се борио са вирусом. Био је хоспитализован од 24. фебруара.

Фото: Н. Фифић

 

Глумац Власта Велисављевић (95) преминуо је 24. марта. Био је два пута вакцинисан, али није успео да избегне и победи корона вирус. Преминуо је у раним јутарњим сатима у болници.

Фото: З. Кнежевић

 

Певач народне музике Предраг Живковић Тозовац преминуо је у уторак, 6. априла у 86. години. У болницу је примљен 5. марта са упалом плућа, у тешком стању. Био је прикључен на кисеоник.

Фото: В. Данилов

 

Певач Ђорђе Марјановић (90) такође је једна од жртава вируса корона. Преминуо је на респиратору, 15. маја.

Фото: Архив Борбе

 

Некадашњи селектор фудбалске репрезентације Илија Петковић умро је 27. јуна у 75. години. Умро је након компликација са чиром. Био је позитиван на корона вирус.

Глумац Милан Лане Гутовић (75) преминуо је 25. августа. Због сумње да је заражен короном примљен је на болничко лечење 13. августа. У последњим данима живота био је прикључен на респиратор.

Фото: Н. Фифић

 

Једина жена у овим редовима нажалост је Марина Туцаковић (67). Преминула је након тешке борбе са опаком болести 19. септембра. Чланови породице 14. септембра потврдили су информацију да је била заражена корона вирусом.

Фото: Архива Новости

 

Глумац Ненад Ненадовић преминуо је неколико дана потом, 23. септембра. Преминуо је у својој 57. години.

Фото: Анђела Стевановић Живковић

 

Бранислав Бане Анђеловић, оснивач групе "Рокери с Мораву" представљан као Бане Ћора, пошто су сви чланови имали псеудониме који су доприносили оригиналном хумору групе, битку са короном изгубио је у јануару ове године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".