Временом су постали симбол југословенске забаве и успеха. Лепа Брена је била секс-симбол земље које одавно нема, а музика, песме и начин извођења заувек су изменили естрадне токове.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Рефлектор

 

Баш на данашњи дан пре тачно 40 година, 3. фебруара 1982. године, у продаји се нашао први албум Лепе Брене и „Слатког греха“ са данас чувеним хитом „Чачак, Чачак“. Свих 10 песама које су се нашле на дебитантској плочи и касети као композитор, текстописац, аранжер и продуцент потписао је Милутин Поповић Захар. Албум је продат у 350.000 примерака. Четири деценије касније Лепа Брена и „Слатки грех“ са Сашом Поповићем на челу важе за парадигму успеха у шоу-бизнису о коме сви сањају.

У интервјуу за "Ало" Поповић се присетио почетака и рада са члановима „Слатког греха“.

- Одувек сам веровао у нас. Знао сам да поседујемо квалитет, да смо другачији од осталих и да остављамо траг. Свирали смо интернационални програм, били смо попут неког сјајног кабареа који је људима пружао срећу - каже Поповић, и додаје:

- Брена је била сјајан вокал, задивљујуће снаге и енергије. Никог није остављала равнодушним. Такав квалитет, рад и посећеност није било лако игнорисати и једноставно било је немогуће не очекивати добре резултате.

Фото: Петар Милошевић

 

Поповић, с друге стране, признаје да им се није допала песма „Чачак“, али да су је снимили на једвите јаде.

- Нисмо веровали у песму „Чачак“. Некако нам се чинило да је неозбиљна, шаљива песмица, која је у раскораку са оним што ми пружамо публици. Није ми остављала утисак песме која ће нас представити озбиљним музичарима какви смо заправо били - сећа се Саша, али признаје да није био у праву:

- Догодило се супротно. „Чачак“ је постао симбол среће и љубави широм целе Југославије. Ту песму су волели у Сплиту, Пули, на Бледу, у Скопљу, Сарајеву, Цетињу, Приштини, Суботици... Синоним за осмех на лицима људи био је назив једног града из Србије.  Да није било Захара, који је био футуриста и који нас је буквално убедио да је „Чачак“ та песма, никада не би била снимљена! Али, био је у праву.

Први албум Лепе Брене и „Слатког греха“ остао је уписан златним словима у историју домаће естраде, која је с њим прешла на колосек шоу-бизниса. Овај датум, 3. фебруар 1982. године, с правом можемо сматрати једним од најважнијих датума у развоју аудио-визуелне сцене не само бивше Југославије, већ целог Балкана.

- За нас је овај датум свакако био историјски и од велике важности за нашу каријеру и живот уопште - каже Поповић, али наводи да су те године биле важне и за домаћу музику:

- Те године су биле веома важне за музику. Тих година су се појавили вансеријски певачи, композиције, тај скуп квалитетног учинио је да музика постане важна, битна, да се на ту врсту уметности гледа другачије и да добије својеврсно признање - закључује Поповић

Да је успех који су постигли првим албумом био невероватан, сведочи и податак да се само седам месеци касније, тачније 18. септембра 1982. године, на тржишту појавио и њихов други албум „Миле воли диско“, такође у продукцији ПГП-РТБ, са тиражом од 780.000 носача звука. Остало је историја!

Фото: Петар Милошевић

 

На првом албуму су певали и чланови Слатког греха

Иако је „Чачак, Чачак“ био највећи хит са првог албума, мало ко се сећа да су у овом периоду поред Лепе Брене певали и мушкарци који су чинили састав „Слатког греха“. Албум је био сачињен од мушких и женских песама, а поред поменуте песме издвојила се и нумера „Љуби ме, Омере“.

Снела кока јаје

Милутин Поповић Захар компоновао је за оно време оригиналне и сасвим другачије песме, а посебно су биле зачињене необичним стиховима. На првом албуму налази се и шаљива песма „Снела кока јаје“ која и дан-данас изазива смех када се чује. Лепа Брена ову песму никада није изводила на

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".