То је била фотографија команданта Српске добровољачке гарде, Ђорђа Божовића - Гишке.

Он је страдао 15. септембра 1991. године, а "Вечерње новости" су тих дана објављивале неколико страна читуља. Један податак који се одмах уочава када се у архиви "Борбе" листају старе новине, заиста је - језив. Највећа туга је што је већина наручилаца читуља недуго потом и сама страдала - што на ратишту, што на врелом београдском асфалту где су доказивали своју снагу.

Неке од читуља из "Новости" ћемо издвојити. Председник Српског покрета обнове и његова супруга, Вук и Даница Драшковић, испратили су свог високопозиционираног члана и функционера следећим речима:

Фото: Архив Борбе

 

- Рекао је, одлазећи, да је Госпић његово Косово. Понео се као Обилић. Поносни смо што смо тако племенитог човека и таквог јунака имали за пријатеља. Није отишао у смрт, већ у еп, у незаборав. Волимо га. Вук и Даница Драшковић.

Многи жестоки момци из српске престонице такође су одали Гишки последњи поздрав, а нажалост, скоро сваки од ових момака је и сам завршио у читуљи.

Фото: Архив Борбе

 

Да је Гишка могао да види читуље које су му људи дали, сигурно би му од певача Џеја Рамадановског била једна од најдражих. 

Фото: Архив Борбе

 

Тачна истина о узроку ових читуља, тачније о Гишкином убиству можда никада неће бити откривена, али оно што је сигурно, јесте да ће заувек у народу остати сећање на овог човека.